Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Sung Hwan Kim. Self-portrait with a dog (2008), Acrylic, pen, gouache, print on acetate and tracing paper; courtesy of Artist.

25 Apr –
11 Jun 2023

Open Studio: Overhauled Stories

Overhauled Stories is een open studioproject van de kunstenaar Sung Hwan Kim dat gehost wordt door Framer Framed in samenwerking met het Van Abbemuseum, Eindhoven. Kim zal eerdere werken aanpassen om nieuwe installaties te creëren. Zijn multimedia werk biedt allegorieën op het dagelijks leven.

In zijn praktijk neemt Sung Hwan Kim vaak de rol van verhalenverteller op zich om de geschiedenis te interpreteren en abstracte ideeën en emoties te verwerken. Door zijn onderscheidende methode om video, muziek, verhalen en beeldhouwkunst in één ruimte met elkaar te verweven, heeft Kim een unieke verhalende benadering van migratie, immigratie, vertaling en regeneratie ontwikkeld. De installaties zijn performance plekken en filmsets waar droomachtige video’s en performances elkaar ontmoeten en waar gevoelens betrouwbare bronnen worden om de wereld te begrijpen.

Overhauled Stories met Sung Hwan Kim is te zien tijdens een residency van de kunstenaar bij Framer Framed. Kim zal vooral terugkijken op zijn vorige serie In the Room (2006-2012) die door hem is bedacht toen hij resident was aan de Rijksakademie in Amsterdam. Gedurende 56 dagen kunnen bezoekers getuige zijn van Kims benadering van repareren, herconfigureren en herkaderen als een methode om bestaand werk actueel te maken.

‘To overhaul’ (reviseren) is het uit elkaar halen van een machine of apparaat om die te onderzoeken en indien nodig te repareren. Kim verwijst ook naar de oorspronkelijk nautische betekenis van het woord: ‘(touw) uit elkaar trekken voor onderzoek’. Dit werd gedaan door het touw te verslappen door te trekken in de tegenovergestelde richting van die waarin het werd getrokken bij het hijsen. Kim stelt zich een boot voor die op drift moet worden gereviseerd. Is het mogelijk is om een reeds defecte boot met zijn eigen bestaande onderdelen met succes te repareren?

Kim zal drie video-installaties opnieuw onderzoeken: Dog Video (2006), voor het eerst ontwikkeld bij STEIM met David Michael DiGregorio. De video heeft als thema autoriteit, een onderwerp dat gepersonifieerd wordt door de kunstenaar zelf in een ontmoeting tussen de zoon en vader. From the commanding heights… (2007), voor het eerst ontwikkeld als performance bij Huis aan de Werf en vertoond in De Appel, Amsterdam. Dit werk is gebaseerd op een gerucht dat eind jaren zeventig in Seoul rondging over de toemalige dictator die een stroomstoring beval om ongezien het huis van zijn maîtresse binnen te gaan. En als derde Washing Brain and Corn (2010), voor het eerst vertoond tijdens Media City Seoul 6 (2010) en is geïnspireerd op anticommunistische propaganda uit de Koude Oorlog. De video is sindsdien uitgegroeid tot een hoorspel, howl bowel owl (2013, gedistribueerd en uitgezonden door Bayerischer Rundfunk/Intermedium Records) en een tekst, Ki-da Rilke (2011, uitgegeven door Sternberg Press en Kunsthalle Basel).

Overhauled Stories is een prelude op de aanstaande solotentoonstelling Protected by roof and right-hand muscles van Sung Hwan Kim in het Van Abbemuseum (Dec 2, 2023 to May 26, 2024). Overhauled Stories is een coproductie en co-opdracht van Framer Framed en het Van Abbemuseum, met steun van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Kunstenaar: Sung Hwan Kim
Curator: Yolande Zola Zoli van der Heide
Assistent curator: Chala Itai Westerman


Speciale dank aan Donghwan Kam, Suin Kwon, Jean Medina en Emily Shin-Jie Lee.Migratie / Oost-Azië /

Netwerk


Sung Hwan Kim

Kunstenaar

Chala Itai Westerman

Curator

Yolande Zola Zoli van der Heide

Curator