Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Sung Hwan Kim, photo: Elizabeth Baker

Sung Hwan Kim

Sung Hwan Kim (1975, South Korea) woont en werkt in New York.

Hij studeerde architectuur aan de Seoul National University, gevolgd door een BA in Mathematics and Art at Williams College, Williamstown (2000). Vervolgens behaalde hij een Master of Science in Visual Studies aan de MIT. Hij verbleef als resident an de Rijksacademie in Amsterdam  in de jaren 2004–2005.

In zijn praktijk neemt Sung Hwan Kim vaak de rol van verhalenverteller op zich om de geschiedenis te interpreteren en abstracte ideeën en emoties te verwerken. Door zijn onderscheidende methode om video, muziek, verhalen en beeldhouwkunst in één ruimte met elkaar te verweven, heeft Kim een unieke verhalende benadering van migratie, immigratie, vertaling en regeneratie ontwikkeld. De installaties zijn performance plekken en filmsets waar droomachtige video’s en performances elkaar ontmoeten en waar gevoelens betrouwbare bronnen worden om de wereld te begrijpen.

Werk van Sung Hwan Kim werd ondermeer getoond op de 57e Biennale van Venetie. Hij had een solo tentoonstelling in het MoMA (2021); DAAD Galerie (Berlijn, 2018); Artsonje Center (Seoul, 2014); the Tanks in Tate Modern (London, 2012); Kunsthalle Basel (2011); Queens Museum (New York, 2011); Haus der Kunst (Munich, 2010), Framer Framed (Amsterdam 2023), Van Abbemuseum (Eindhoven 2023-2024).

Zijn residentie en open studio project Overhauled Stories (2023) bij Framer Framed in Amsterdam, bood ruimte om enkele van zijn eerdere werken die deel uitmaakten van de collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven opnieuw te interpreteren. Waaronder het werk In the Room (2006-2012), tot stand gekomen tijdens zijn residentie aan de Rijksakademie, Amsterdam. In de loop van 56 dagen werden bezoekers verwelkomd om getuige te zijn van Kim’s procesmatige aanpak van vastleggen, assembleren, herconfigureren en herkaderen van onderwerpen en thema’s verbonden aan deze oudere werken. Overhauled Stories vormde de opmaat voor Sung Hwan Kim’s solotentoonstelling Protected by roof and right-hand muscles (2023-2024) in het Van Abbemuseum.


Exposities


Open Studio: Overhauled Stories

Open atelierproject van de kunstenaar Sung Hwan Kim, gehost door Framer Framed en in samenwerking met het Van Abbemuseum, Eindhoven.