Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

puppet theatre children

Nieuw werk van CHTO DELAT

Framer Framed heeft samen met State of Concept in Athene een werk ondersteund van het activistisch kunstcollectief CHTO DELAT. Dit werk werd getoond in Athene en Rome en zal in mei te zien zijn bij Framer Framed in Amsterdam. De Open School of Migrants in Piraeus presenteert een poppentheatervoorstelling gemaakt door CHTO DELAT.

Met dit nieuw project toont CHTO DELAT dat migrantengemeenschappen ervaren als ze op een nieuwe, onbekende plek aankomen en onderwijs volgen. Het project heeft als doel een gemeenschap van zorg, solidariteit en empowerment te bouwen.

Het collectief heeft methodes ontwikkeld voor het onderwijs, waarbij er gebruik wordt gemaakt van theatrale, educatieve en artistieke methoden. Er wordt gewerkt met vragen als: wat is de rol van nationale identiteit? Welke lessen zijn er te trekken uit de politieke stromingen van de 20e eeuw? Welke soorten ideeën kunnen worden overgebracht via theater, sprookjes, verhalen en de beeldende kunst? Hoe kan de kunst zich transformeren tot een educatief instrument?

Het programma in Athene

 

Commandant Marcosone is een van de leidende figuren van de Zapatista-beweging, bekend om een aantal “sprookjesachtige” geschriften over een heroïsch personage genaamd Durito. Hij gebruikt allegorieën, om een politieke boodschap over te brengen. Leerlingen zullen een van de acht verhalen over Durito interpreteren door middel van hun eigen ervaringen – met behulp van de Grieks taal. Het resultaat is een poppentheatervoorstelling, die in Athene werd opgevoerd en in Amsterdam herhaald wordt in samenwerking met de lokale poppenspeler.

Het resultaat was een poppentheatervoorstelling op 20 september 2020, een uitvoering bij de opening, die samen met een lokale poppendirecteur en -maker in Athene werd bedacht.

Facebook pagina van het toneelstuk: What is hidden in their pockets?

CHTO DELAT werd begin 2003 in Sint-Petersburg opgericht door een werkgroep van kunstenaars, critici, filosofen en schrijvers uit Sint-Petersburg, Moskou en Nizjni Novgorod met als doel politieke theorie, kunst en activisme samen te voegen. De naam van de groep is afgeleid van een roman van de Russische schrijver uit de 19e eeuw Nikolaj Tsjernysjevski.

State of Concept Athens is de eerste non-profit hedendaagse kunstinstelling met een permanente locatie en een jaarlijks programma in Griekenland. De instelling werd opgericht in 2013 door kunstcritica en curator iLiana Fokianaki en is gevestigd in de buurt van Koukaki  in het centrum van Athene. Het is een onafhankelijk platform dat de waardering voor lokale en internationale hedendaagse kunst bevordert en waar de groei van curatorschap en de artistieke praktijk centraal staan.

The Piraeus Open School for Migrants is een vrijwilligersvereniging die werkt aan de ondersteuning van onderwijs en de culturele vooruitgang van immigranten, vluchtelingen en kwetsbare sociale groepen in Griekenland.

Het werk is gemaakt door CHTO DELAT in opdracht van Framer Framed en State of Concept Athens.Migratie / Performance /

Agenda


About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope
Online filmpremière van Chto Delat