Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Keti Koti boekselectie (2024)

Boekwinkel selectie: 1 Juli Keti Koti 2024

 1. Herdenk samen met ons Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op maandag 1 juli 2024. Vooruitlopend op deze belangrijke dag biedt Framer Framed zes boekaanbevelingen uit onze boekwinkel. Deze selecties verkennen de samenhangende geschiedenissen van de afschaffing van de slavernij en de verschillende antikoloniale gevechten in Afrika, en benadrukken solidariteiten en een wereldwijde strijd tegen onderdrukking. Deze tot nadenken stemmende verhalen onderzoeken de diepgaande en langdurige effecten van deze bewegingen op onze collectieve strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid.

In dit kader is Framer Framed (incl. het kantoor) gesloten op 1 juli, maar je bent van harte welkom om onze tentoonstellingen en boekwinkel te bezoeken vanaf 2 juli.


 1. Archival Textures: Amplifying
 2. Geredigeerd door Setareh Noorani en Tabea Nixdorff

Archival Textures: Amplifying brengt archiefmateriaal samen dat het begin van zwart feminisme in Nederland traceert. Deze materialen zijn onderzocht in de collectie van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging van Atria, Instituut voor Gendergelijkheid en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Ze worden introduceren met een essay van Setareh Noorani en Tabea Nixdorff en een intergenerationeel rondetafelgesprek.


 1. Weaving Networks: Interwoven Histories of Solidarity
 2. door Contemporary And (C&), The Black Archives, en Gloria Kiconco

Deze publicatie is een speciale uitgave van ContemporaryAnd magazine in samenwerking met The Black Archives, Amsterdam, in het kader van documenta vijftien. De editie, die zowel in het Nederlands als in het Engels verschijnt, komt uit de serie Weaving Networks. De schrijfster van deze editie, Gloria Kiconco reisde naar Amsterdam en bracht tijd door met het team van The Black Archives – die veel leren in het kader van Keti Koti – in hun context om een gevoel te krijgen van hun visies, praktijk en gemeenschappen.


 1. Race to the Bottom: Reclaiming Antiracism
 2. door Azfar Shafi en Ilyas Nagdee
 3. Race to the Bottom traceert onze huidige crisis tientallen jaren terug en laat zien waarom – ondanks dat antiracistische bewegingen meer mainstream zijn dan ooit – racisme nog steeds aanwezig is in onze samenleving. De auteurs roepen op tot het terugvinden van radicale geschiedenissen van antiracistische strijd, pleiten voor modern activisme en voorzien deze van de urgentie van onze tijd: het vervangen van angsten over ‘onbewuste vooroordelen’ en rivaliserende aanspraken op ‘vertegenwoordiging’ door de strijd voor een nieuwe, socialistische, multiraciale organisatie van onderaf.

 1. The Universal Machine, Stolen Life
 2. door Fred Moten

De trilogie van trilogie consent not to be a single being is een reeks essays en overpeinzingen die samenkomen in kritisch commentaar op de socialiteit van zwartheid. Gestolen leven is een uitgebreide verkenning van zwartheid in relatie tot het zwarte leven en de collectieve weigering van de sociale dood, terwijl Moten in het afsluitende deel The Universal Machine vragen onderzoekt over vrijheid, gevangenschap en eigenheid binnen zijn theorievorming over zwartheid.


 1. Dear Science and Other stories
 2. door Katherine McKittrick

In Dear Science and Other Stories presenteert Katherine McKittrick een creatieve en rigoureuze studie van zwarte en antikoloniale methodologieƫn. Aan de hand van zwarte studies, rassenstudies, culturele geografie en zwart feminisme en een mix van methoden, citeerpraktijken en theoretische kaders positioneert ze zwarte verhalen en verhalen als strategieƫn van uitvinding en samenwerking.


 1. Insurgent Empire: Anticolonial Resistance and British Dissent
 2. door Priyamvada Gopal

Insurgent Empire laat zien hoe de tot slaaf gemaakten en koloniale onderdanen van Groot-Brittanniƫ niet slechts als slachtoffers gezien moeten worden van het imperium. Het stelt verzet centraal in de geschiedschrijving van het Britse imperium, dat zowel bijdroeg aan bevrijding en emancipatie en vorm gaf aan de Britse ideeƫn over vrijheid en burgerschap.

 Slavernij / Boekwinkel selectie / Koloniale geschiedenis /

Magazine