Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

The Black Atlantic: Modernity and Double Consciousness by Paul Gilroy. Photo: Bora Şekerc

Boekwinkel selectie: 1 Juli Keti Koti 2023

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen afgeschaft, maarin werkelijkheid werden de tot slaaf gemaakten gedwongen nog tien jaar door te werken tot 1873. De erfenis van de slavernij heeft tot op de dag van vandaag invloed op de samenleving.
Op 24 juni 2021 werd de petitie ‘1 juli moet een nationale feestdag en herdenkingsdag zijn’ gelanceerd door Nederland Wordt Beter, FunX en The Black Archives. Binnen een week hebben meer dan 62.000 mensen de petitie ondertekend, en de roep om 1 juli, ook bekend als Keti Koti tot een nationale feestdag te verklaren, wordt elk jaar luider. Daarom is Framer Framed gesloten op 1 juli
Dit jaar, terwijl we het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren, presenteren we een selectie boeken verkrijgbaar in onze Bookshop, die helpen bij een beter begrip over de trans-Atlantische slavernij, evenals de complexe verbindingen tussen ras, cultuur en wereldgeschiedenis.

The Dutch Atlantic: Slavery, Abolition and Emancipation

door Kwame Nimako & Glenn Willemsen
€30

Onderzoekt de Nederlandse betrokkenheid bij de Atlantische slavernij en beoordeelt de historische gevolgen hiervan voor de hedendaagse Europese samenleving. Kwame Nimako en Glenn Willemsen tonen aan hoe de slavenhandel en slavernij economische, sociale en culturele elementen met elkaar verweefden, inclusief de vorming van nationale staten in Nederland en Europa. Ze onderzoeken de mobilisatie van Europese bevolkingen bij de uitvoering van beleid dat de Atlantische slavernij mogelijk maakte, en onderzoeken hoe Europese landen wetten hebben gecreëerd en uitgebreid die kolonisatie in stand hielden.

Decolonial Marxism: Essays from the Pan-African Revolution

by Walter Rodney. Voorwoord door Ngugi wa Thiong’o
€24

Op jonge leeftijd werd Walter Rodney een belangrijke revolutionaire figuur in een verbazingwekkend scala aan gebieden die zich uitstrekten over de hele Zwarte diaspora: in Noord-Amerika en Europa, in het Caribisch gebied en op het Afrikaanse continent. Hij was niet alleen getuige van een Pan-Afrikaans en socialistisch internationalisme; in zijn inspanningen om massabewegingen op te bouwen, opstandig verzet te bevorderen en een antikoloniale weg naar zelfbevrijding te theoretiseren, kan hij worden gerekend tot de belangrijkste auteurs ervan. Decolonial Marxism documenteert zo’n leven door eerder ongepubliceerde essays te verzamelen, die geschreven zijn tijdens de revolutionaire dagen van de Zwarte revolutie.

Demonic Grounds: Black Women And The Cartographies Of Struggle

door Katherine McKittrick
€26

Katherine McKittrick levert een langverwachte bijdrage aan de geografie en sociale theorie door een nieuwe en krachtige interpretatie te bieden van het geografische denken van Zwarte vrouwen. In Canada, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten bewonen Zwarte vrouwen diasporische locaties die getekend zijn door het erfgoed van geweld en slavernij. Door verschillende literatuur en materiële geografieën te analyseren, onthult McKittrick hoe menselijke geografieën voortkomen uit geraffineerde raciale verbindingen en hoe ruimtes die beperkt zijn vanwege hun beladenheid, onderschatte maar betekenisvolle plekken zijn van politieke oppositie.

Demonic Grounds beweegt tussen verleden en heden, archieven en fictie, theorie en het alledaagse, en richt zich op plaatsen die door Zwarte vrouwen worden onderhandeld tijdens en na de trans-Atlantische slavenhandel.

The Black Atlantic: Modernity and Double Consciousness

by Paul Gilroy 
€15

Een diepgaande en verhelderende verkenning van de complexe relatie tussen moderniteit, ras en identiteit. Gilroy onderzoekt op doeltreffende wijze het concept van ‘dubbelbewustzijn’ en adresseert daarmee de complexe erfenissen van slavernij en kolonisatie op de Zwarte politieke cultuur. Op meesterlijke wijze weeft Gilroy verschillende denkers en artiesten zoals Adorno, Hendrix, de hip-hopcultuur, Du Bois, Wright, Hegel en anderen samen, en biedt een heldere en eloquente analyse. Dit baanbrekende werk geeft een onschatbaar perspectief aan iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de verwevenheid tussen ras, cultuur en wereldgeschiedenis.


Onze boekwinkel wordt samengesteld in samenwerking met KIOSK Rotterdam & Het Fort van Sjakoo.Slavernij / Boekwinkel selectie / Koloniale geschiedenis /

Agenda


Keti Koti Junior
Kinderherdenking Slavernijverleden - Amsterdam Oost

Magazine