Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Publicatie: Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum, KIT

Boekpresentatie: Wat is koloniaal aan koloniale fotografie?

Het Tropenmuseum organiseert op 13 september 2012 een debat met de titel Wat is koloniaal aan koloniale fotografie? Tijdens het debat wordt het vierde collectieboek, onderdeel van een serie van tien, gepresenteerd. Het boek Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum – uitgegeven door KIT Publishers – is geschreven door Janneke van Dijk, Rob Jongmans, Anouk Mansfeld, Steven Vink en Pim Westerkamp.

Presentaties en debat
De deelnemers aan het debat zullen eerst een zelfgekozen foto uit de collectie bespreken: Hans Aarsman, ‘fotodetective’ en schrijver, Edy Seriese, directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut, Fridus Steijlen, onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV en Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige. Daarna gaan ze in discussie met elkaar onder leiding van Chris Keuleman, artistiek directeur van cultureel centrum de Tolhuistuin in Amsterdam. De term ‘koloniale fotografie’ zal ter discussie staan. Wat bedoelen we hiermee? Wordt slechts gerefereerd aan de periode waarin de foto’s zijn gemaakt of vertelt het iets over de beelden zelf? Wat betekent het gebruik van de naam ‘koloniale fotografie’ voor de interpretatie en waardering van het materiaal? Ontnemen we onszelf niet de mogelijkheid om de beelden een andere rol te geven, in het onderzoek naar het verleden en in het heden?

De bijeenkomst is de derde uit een reeks terugkerende symposia georganiseerd door het Tropenmuseum, eerdere bijeenkomsten waren: Colonial Nostalgia en Popular Imagination: fiction with a message.

Sprekers
Koos van Brakel,Tropenmuseum, Hoofd Collecties
Hans Aarsman, ‘Fotodetective’ en schrijver
Edy Seriese,  Directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut
Fridus Steijlen, Onderzoeker en stafmedewerker bij het KITLV
Wim Manuhutu, Historicus en erfgoeddeskundige

Voertaal: NederlandsFotografie / Gedeeld erfgoed / Indonesië / Koloniale geschiedenis /

Netwerk


Pim Westerkamp

Pim Westerkamp

Curator, auteur

Edy Seriese

Directeur Indisch Wetenschappelijk Instituut

Wim Manuhutu

Historicus en erfgoeddeskundige