Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

culturele sporen van de koloniale ervaring Susan Legêne, Spiegelreflex: Culturele sporen van de koloniale ervaring

Publicatie: Susan Legêne Spiegelreflex

Susan Legêne is historicus. Spiegelreflex – culturele sporen van de koloniale ervaring vormt de neerslag van haar onderzoek en ervaringen als hoofd museale zaken van het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het koloniale verleden is geen verleden tijd. Het is verbonden aan herinneringen die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Spiegelreflex gaat over die verschillende perspectieven, over beelden en tegenbeelden en hun imaginaire relatie tot een (historische) werkelijkheid.

Centraal staan beelddragers van herinnering – kunst, voorwerpen, foto’s. Vaak lag het onderwerp dat zij verbeelden dicht bij huis, in de persoonlijke levenssfeer. Die persoonlijke relatie is niet verdwenen. Maar zoals de beelddragers inmiddels opgenomen zijn in museale collecties, zo zijn hun betekenissen ingevoegd in een politieke cultuur van het kolonialisme die diepgeworteld is, maar waarop maar weinig wordt gereflecteerd.
Met kleurrijke, herkenbare en verrassende voorbeelden bepleit Spiegelreflex een grotere gevoeligheid voor deze koloniale dimensie van de Nederlandse geschiedenis. De voorwerpen en foto’s zijn als verhalenvangers die de ambivalente verhouding tot het koloniale verleden bespreekbaar maken in het denken over erfgoed en nationale identiteit, over immigratie en over de culturele en religieuze diversiteit van Nederland als Europese natiestaat.Museologie / Collectiebeleid / Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis /

Netwerk


Susan Legêne

Hoogleraar politieke geschiedenis