Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Publicatie: Traveling Heritages

In het boek Traveling Heritages (2009) schrijft een keur aan nationale en internationale erfgoedexperts over de meest recente ontwikkelingen in de wereld van bibliotheken, archieven en musea.

Bibliotheken, archieven en musea beleven spannende tijden. Door de toenemende digitalisering en globalisering van informatiestromen, veranderen ook de methoden om historisch materiaal te verzamelen en toegankelijk te maken. Onderzoekers en erfgoedspecialisten vragen zich steeds vaker af: wiens geschiedenis verzamelen we en waarom? En wie weet de verzamelde informatie te vinden en te gebruiken? In onze huidige multiculturele samenleving zijn deze vragen belangrijker dan ooit.
Een kritische reflectie op zowel de inhoud van collecties als op de acquisitiemethoden is dan ook noodzakelijk. Ook voor Atria (voorheen IIAV) brengen deze ontwikkelingen dilemma’s met zich mee. Hoe kan een relatief klein instituut als Atria optimaal gebruik maken van nieuwe media? Wiens geschiedenis wordt er in haar archieven gepresenteerd? Hoe kan zij de combinatie van de drie kernelementen uit haar missiestatement, namelijk het verzamelen en toegankelijk maken van cultureel erfgoed, empowering van vrouwen, en academische oriëntatie en kennisproductie, blijven handhaven in een context waar steedsmeer om specialisatie wordt gevraagd?

Het concept ‘traveling heritages’ is een manier om deze vragen te beantwoorden. Het staat onder andere voor het idee dat erfgoed en historisch materiaal kunnen reizen, en dat de interpretatie ervan kan verschillen naar gelang het moment, de omgeving en de interpretator. Daarmee benadrukt het ook het grote belang van een doorgaande, dynamische discussie over het verzamelen, bewaren en delen van erfgoed.

Hoofdstuk ‘Dance Around the Camera, Experiences with Recording Video Oral History from the Second Wave Women’s Movement‘, door Grietje Keller and Josien Pieterse.

Titel: Traveling Heritages
Auteur: Wieringa, Saskia E. (EDT)
Bindwijze: Paperback
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 307
Uitgever: Aksant Academic Pub
Publicatiedatum: 28-02-2009
NUR: Mens & Maatschappij
Afmetingen: 228 x 165 x 19
Gewicht: 612 gr
ISBN/ISBN13: 9789052602998Feminisme / Collectiebeleid / Het levende archief /

Netwerk


Josien Pieterse

Directeur Framer Framed