Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed
Tieneke Sumter and Anne Krul during the Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed
Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed
Canan Marasligil during the Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed
Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed
Book Presentation: Archival Textures – (Re)claiming (2024). Photo: Marlise Steeman / Framer Framed

Podcast: (Re)claiming Histories - A Roundtable on Queer Activism

In deze speciale aflevering presenteren de opnames van de boekpresentatie van (Re)claiming, de tweede titel in de publicatiereeks Archival Textures, dat op 10 september 2024 bij Framer Framed werd gehouden. (Re)claiming onderzoekt hoe verschillende queer en feministische gemeenschappen in Nederland symbolen, woorden en verhalen hebben (terug)geclaimd als instrumenten voor emancipatie in een vijandige samenleving.

Het archiefmateriaal in (Re)claiming omvat een verzameling buttons, een tekst van Karin Daan, de ontwerper van het Homomonument in Amsterdam en korte statements en flyers van queer groepen zoals SUHO, Sjalhomo, Roze Front, Roze Driehoek, Roze Gebaar, Van Doofpot tot Mankepoot, Interpot/ILIS, Lesbisch Archief Amsterdam, Strange Fruit Vrouwen en Groep Zwarte Vrouwen Nijmegen.

Redacteuren Noah Littel en Tabea Nixdorff voeren een levendig gesprek met Anne Krul, Tieneke Sumter en vertaler Canan Marasligil (Ja’anan Marashligil). De aflevering bevat ook lezingen uit het boek, waaronder poëzie van Gita Hacham, en reflecties op de symbolische en activistische betekenis van de driehoek. Met deze selectie verzamelt (Re)claiming queer, trans, crip, feministisch, Joods en Zwart perspectieven over (terug)claimen als activistische strategie.

Luister naar dit waardevolle gesprek over de kracht van (terug)claimen als een cruciale activistische strategie, geworteld in het verleden en nog steeds actueel in de hedendaagse context.


Of luister de podcast op jouw favoriete platform:

Spotify,
Apple,
Castbox,
Overcast,
Pocket Casts,
RadioPublic,
Stitcher or
RSS.


Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam; en VriendenLoterij Fonds. 



Feminisme / Het levende archief / Podcast / Queer / Subversive Publishing /

Agenda


Boekpresentatie: Archival Textures – (Re)claiming
Deze publicatie laat zien hoe verschillende queer en feministische communities in Nederland symbolen, woorden en verhalen hebben (terug)geclaimd als een manier van empowerment

Netwerk


Canan Marasligil

Schrijver, literair vertaler en kunstenaar

Tieneke Sumter

Activiste

Noah Littel

Onderzoeker

Tabea Nixdorff

Kunstenaar, typograaf en onderzoeker

Anne Krul

Kunstenaar