Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jonge Makers Studio 2023 designed by Anastasia Afonina

Open Call: Ontwerper(s) Jonge Makers Studio 2025

Framer Framed zoekt net afgestudeerde kunstenaars of ontwerpers met een hart voor educatie en pedagogiek voor een leerwerkplek voor de Jonge Makers Studio 2025. Reageer uiterlijk 3 november!

Framer Framed zoekt één of meerdere jonge makers met een hart voor educatie en pedagogiek voor het ontwerp en de productie van de Jonge Makers Studio, het vormgeven van een educatieruimte bij Framer Framed.  We zoeken iemand die een sociale praktijk wil opzetten en die het interessant vindt om kinderen uit te dagen in een kunstomgeving.  Je werkt zelfstandig, eventueel met andere geselecteerde jonge makers, doet praktijkervaring op en wordt begeleid door het educatieteam van Framer Framed. De studio zal open zijn voor kinderen van maart – mei 2025. De voorbereiding start in november 2024. De termijn voor aanmelding loopt tot en met zondag 3 november 2024. Voor de aanmeldingsprocedure, zie hieronder.

Jonge Makers Studio

Leren is vaak gebaseerd op vooruitgangsdenken, op het vermeerderen van kennis en het aanleren van extra vaardigheden en gedrag. Framer Framed ziet meer in het creëren van kunst buiten de traditionele educatieve en institutionele structuren, juist in de andere omgeving van een culturele instelling en meer gericht op leren door het delen en uitwisselen van perspectieven en ervaringen. Het draait het bij Framer Framed niet alleen om leren, maar ook om ‘unlearning’. Unlearning is een kritiek op onderwijs als kennisoverdracht in één richting. Het is gericht op het ‘ontleren’ van bepaalde vormen van kennis en vaak onbewuste manieren van denken en doen. Het vereist actief kritisch onderzoek van normatieve praktijken om vanzelfsprekendheden af te leren. Het leert ook af om in competitie te denken en stelt samenwerking centraal.

Op onze locatie aan de Oranje-Vrijstaatkade in Amsterdam-Oost zijn kinderen vanaf 4 jaar welkom om te komen spelen, onderzoeken, experimenteren, maken of gewoon te zijn in de Jonge Makers Studio. In een ruimte waar grote thema’s gepresenteerd worden, vinden we het belangrijk dat onze jongste bezoekers ook kunnen meedoen en kunst op hun eigen manier kunnen ervaren. Met de Jonge Makers Studio bieden we een uitnodigende leeromgeving voor jonge kinderen om hun eigen onderzoek te doen en creatief te experimenteren met verschillende (natuurlijke) materialen.

Voor het ontwerp van de studio werken we samen met kunstenaars die hun opleiding net afgerond hebben). Met de Jonge Makers Studio als leerwerkplek geven we jonge afgestudeerde makers een kans om praktijkervaring op te doen, specifiek met het ontwerpen van uitnodigende leeromgevingen voor kinderen. Het ontwerp van de eerste Jonge Makers Studio in 2022 kwam van Jesse Greulich, in 2023 ontwierp Anastasia Afonina de studio.

Jonge Makers Studio 2022 the project during DIT – Do it together. Designed by Jesse Greulich.

Opdracht en planning

De Jonge Makers Studio is een leerwerkplek voor pas afgestudeerde makers, wat betekent dat de opdracht een kans is om praktijkervaring op te doen met verschillende facetten van het werken bij een kunstinstelling. Je wordt begeleid door het educatieteam van Framer Framed, waarbij we samen kijken naar wat je wilt leren en hoe je daaraan kunt werken. De opdracht kent verschillende fasen waarin de verantwoordelijkheden toenemen en met jou meegroeien.

In de periode medio november – medio januari 2025 vindt de ontwerpfase plaats en worden eerste ideeën uitgewerkt tot een ontwerp en een concreet plan. In deze periode is de tijdsinvestering gemiddeld een dag per week. Van medio januari – eind februari 2025 vindt de productie plaats. In de productiefase is de tijdsinvestering gemiddeld 2 dagen per week. De productiedagen zijn flexibel in te plannen, in overleg met het educatieteam en in afstemming met de planning van het productieteam van Framer Framed.

Met name voor de productie neem je initiatief, steek je je handen uit de mouwen en vragen we proactieve inzet. Na de opening is de Jonge Makers Studio open voor schoolbezoeken en hou je contact met het educatie-team over het gebruik van de installatie en eventuele aanpassingen.

De Jonge Makers Studio is een leerwerkplek voor pas afgestudeerden makers en biedt vooral een kans voor professionele groei. Geselecteerde deelnemers ontvangen een vergoeding van € 1000,- per maand op ZZP-basis (excl. btw) gedurende de ontwerpfase en € 2000,- per maand (excl. btw) in de productiefase.


Profiel

Deze open call is voor pas afgestudeerde makers die ervaring hebben met het ontwerpen en de productie van een interactieve installatie, en meer ervaring willen opdoen in het culturele werkveld. Je hebt een uitgesproken interesse in educatie en de wijze waarop jonge kinderen spelenderwijs hun ideeën verbeelden, maken en daarvan leren. Je hebt een proactieve en lerende houding, en je weet feedback constructief om te zetten in het proces. Je kunt zelfstandig werken en functioneert ook goed in teamverband. Je staat open voor een eventuele samenwerking met andere jonge makers die uit de selectieprocedure komen. Je bent beschikbaar vanaf medio november 2024 tot eind februari 2025, daarna incidenteel in overleg met het educatie-team. We moedigen in het bijzonder pas afgestudeerden van designscholen aan om te reageren.

Aanmeldingsprocedure

Wij vragen geïnteresseerden zich aan te melden met een motivatiebrief en cv. In de brief lezen wij graag meer over jouw visie op educatie en eerste ideeën voor thema’s voor de Jonge Makers Studio. De aanmeldingen worden beoordeeld door het educatieteam van Framer Framed. Afhankelijk van de uitkomst zullen we één of meerdere personen selecteren voor een tweede gesprek. De selectiecommissie beoordeelt de aanvragen op basis van de kwaliteit van het voorstel en de relevantie voor de doelstellingen van de Jonge Makers Studio en de uitgangspunten van de organisatie. De gesprekken zullen plaatsvinden in de periode 11 t/m 14 november 2024.

De resultaten van de open call worden eind oktober bekend gemaakt. In het geval van een afgewezen aanvraag kan op verzoek feedback worden gegeven, telefonisch of per e-mail, afhankelijk van de beschikbaarheid van het educatieteam van Framer Framed.

Aanmeldingen mogen in het Nederlands of Engels worden geschreven en als één PDF- of Word-bestand uiterlijk 3 november 2024 worden gemaild naar educatie@framerframed.nl met als onderwerpregel: [naam]_Open Call_JongeMakersStudio_2025. E-mails mogen niet groter zijn dan 25 MB.

1) Een CV van maximaal 2 pagina’s met je contactgegevens.

2) Motivatie van je aanmelding voor de Jonge Makers Studio (max. 400 woorden).

3) Een schets van mogelijke ideeën en thema’s voor de Jonge Makers Studio (max. 200 woorden).

4) Een portfolio van maximaal 6 beelden. Voor video- of audiowerken, voeg een statische afbeelding toe in de PDF met URL-links naar de audio- of videobestanden.

Jonge Makers Studio 2022 the project during DIT – Do it together. Designed by Jesse Greulich.


Voor meer informatie: zie Educatie en Jonge Makers Studio.



Amsterdam Oost / Educatie /

Netwerk


Jesse Greulich

Ontwerper

Anastasia Afonina

Framer Framed Host

Magazine