Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Boogaloo Bias by Jennifer Gradecki & Derek Curry in the exhibition, Really? Art and Knowledge in Time of Crisis (2024) at Framer Framed, Amsterdam. Foto: © Maarten Nauw / Framer Framed.
Boogaloo Bias by Jennifer Gradecki & Derek Curry. Foto: © Maarten Nauw / Framer Framed.
Jennifer Gradecki & Derek Curry in Really? Art and Knowledge in Time of Crisis at Framer Framed, 2024. Photo by Maarten Nauw
Jennifer Gradecki & Derek Curry in Really? Art and Knowledge in Time of Crisis at Framer Framed (2024). Photo: Maarten Nauw / Framer Framed

Podcast - Digital Doppelgangers: Art and the Failure of Facial Recognition

Jennifer Gradecki en Derek Curry gaan in deze aflevering de forensische aspecten van Boogaloo Bias onderzoeken, waarbij ze de relatie tussen technologie en forensisch onderzoek en de impact op de maatschappij analyseren.

Als onderdeel van de tentoonstelling Really? Art and Knowledge in Times of Crisis levert hun interactieve onderzoeksproject kritiek op het gebruik van gezichtsherkenningstechnologieën door wetshandhavings- en inlichtingendiensten. Door een gezichtsherkenningssysteem te ontwikkelen dat uitsluitend is getraind op personages uit de jaren ’80 breakdancefilm Breakin’ 2: Electric Boogaloo, leggen ze de vooroordelen en onnauwkeurigheden bloot inherent aan hedendaagse forensische technologieën.

Deze benadering stelt niet alleen de legitimiteit van gezichtsherkenning als betrouwbaar forensisch hulpmiddel ter discussie, maar roept ook kritische vragen op over de ethische implicaties van het gebruik van dergelijke technologieën. Met humor en kunstzinnige inventiviteit belichten Gradecki en Curry de complexe interactie tussen technologische vooruitgang en menselijk toezicht binnen de forensische wetenschap.

Jennifer Gradecki is een kunstenaar en theoreticus. Gradecki’s artistieke praktijk en onderzoek zijn gericht op het onderzoeken van geheime en specialistische socio-technische systemen, en deze toegankelijker maken voor leken. Derek Curry is een kunstenaar-onderzoeker wiens werk de rol van nieuwe technologieën en technologische machtsstructuren in de samenleving onderzoekt.

Boogaloo Bias is te zien in de tentoonstelling Really? Art and Knowledge in Time of Crisis, die tot 29 september 2024 te zien is bij Framer Framed.


Luister de podcast hieronder:

Of luister de podcast op jouw favoriete platform:

Spotify,
Apple,
Castbox,
Overcast,
Pocket Casts,
RadioPublic,
Stitcher or
RSS.


Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam; en VriendenLoterij Fonds. 



Podcast / Politiek en technologie /

Exposities


Expositie: Really? Art and Knowledge in Time of Crisis

Tentoonstelling over de commodificatie van kennis en onwetendheid, samengesteld door Mi You en David Garcia

Netwerk


Derek Curry

Kunstenaar en onderzoeker

Jennifer Gradecki

Kunstenaar en theoreticus