Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

3 mrt 2015 – 20:00

Presentatie van Syrious Mission

Tijd Aanvang 20:00 Locatie
 Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT Amsterdam Route
 De Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT. Toegang
 Gratis entree


Presentatie van Syrious Mission, een Nederlandse organisatie werkzaam in Jordanië, die Syrische vluchtelingen en de lokale gemeenschap middels muziekworkshops verbindt. Moderator is Chris Keulemans.

Syrious Mission is een organisatie die zich inzet voor kinderen in Jordanië die zijn getroffen door het conflict in Syrië. Het lokale team geeft wekelijks muziekworkshops aan Syrische vluchtelingen en lokale kinderen op verschillende locaties in Jordanië. Elke twee maanden vertrekt er een team vanuit Nederland naar Jordanië – de reis zelf financierend – om een week lang muziek te maken met kinderen tussen 5 en 13 jaar oud. De week wordt afgesloten met een presentatie voor de ouders en de buurtbewoners. Wij blijven daarbij dichtbij onszelf, de presentatie is vaak een combinatie van les-elementen, arabische liedjes en veel percussie en vocale spelletjes. Bij de presentatie worden lokale muzikanten betrokken die soms hun instrument hebben moeten achterlaten in Syrië.

Syrious Mission is geen hulporganisatie, bij ons staat de artistieke ontwikkeling voorop. Kinderen zijn voor ons creatieve individuen die wij hun kracht weer terug willen geven. De droevige omstandigheden waarin de kinderen leven worden niet benadrukt, in onze workshops zijn de kinderen syrieuze kunstenaars/muzikanten of fotografen. De kinderen creëren liedjes, foto’s of kunst waarin zij hun verhaal in eigen woorden vertellen.
De meeste gevluchte Syriërs niet in vluchtelingenkampen, maar worden opgevangen in ‘host communities’ aan de grens. Wij werken momenteel uitsluitend met deze communities. Omdat wij zowel de Syrische vluchtelingen als de lokale kinderen laten deelnemen aan onze workshops, leren zij elkaar kennen in een veilige omgeving en krijgen zij middels muziek de kans om hun verhaal met elkaar te delen. Op deze manier draagt Syrious Mission bij aan de ontwikkeling van creativiteit en eigenwaarde maar ook aan tolerantie en respect voor anderen.

In Nederland worden er programma’s met AZC’s opgezet en wordt er vooral aandacht gegenereerd voor de vluchtelingen uit Syrië. Momenteel zijn er 3 basisscholen in Nederland verbonden aan Syrious Mission waarvan de kinderen door middel van videoboodschappen liedjes en vragen uitwisselen met de kinderen in Jordanië. Een muzikale uitwisseling of gelukswensen tussen kinderen uit Syrië en Nederland komt heel krachtig aan. In deze tijd is dat het minste wat we de vluchtelingen kunnen bieden: laten zien dat wij ze niet zijn vergeten.

Facebook pagina van Syrious Mission

Syrious MissionMidden-Oosten /

Agenda


Programma rond de expositie Crisis of History #2
Elke dinsdagavond is er een publiek programma gerelateerd aan de expositie met films, performance, debat en artist talks.