Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

De Molenwijk door elkaar

19 May 2022
15:30 - 17:00

Onthulling wandkleed: De Molenwijk door elkaar

Donderdag 19 mei, 2022 is de onthulling van het Molenwijk wandkleed en de presentatie van het lees- en kijkboek De Molenwijk door elkaar in OBA Molenwijk.

In oktober 2021 ging een groep enthousiaste bewoners uit de Molenwijk aan de slag in Werkplaats Molenwijk met het maken van een gezamenlijk wandkleed. De groep van het project De Molenwijk door elkaar bestaat uit een aantal dames en één heer met een vluchtelingenachtergrond uit Syrië, Irak, Marokko, Afghanistan en Eritrea. Het initiatief voor het maken van het wandkleed kwam van Annie van Riel, een actieve Molenwijk-bewoner van 87 jaar. Zij maakte 27 jaar geleden een oecumenisch wandkleed met drie kerken in Amsterdam Noord en nu had Annie de wens om een nieuw wandkleed te maken met alle verschillende culturen die samenleven in de Molenwijk.

De Molenwijk door elkaar

Werkplaats Molenwijk – Foto door Frank von Meijenfeldt

Iedere twee weken kwam de groep bijeen in Werkplaats Molenwijk om te tekenen, naaien, borduren, verhalen te vertellen en van elkaar te leren. Deelnemers kregen allemaal een lapje stof dat zij naar eigen wens konden invullen. Achter ieder stuk stof zit een bijzonder en persoonlijk verhaal. Een van de deelnemers Iman maakte bloemen, ‘’want die zijn altijd mooi, ze geven rust en je kunt ze bij elke gelegenheid gebruiken. En wat ook mooi is, ze groeien overal! In Syrië’’, waar Iman zelf vandaan komt, ‘’in Afghanistan en ook in de Molenwijk’’. De Syrische Maison maakte een gedetailleerde afbeelding van een Moskee. Ze vindt het fijn om naar de Moskee te gaan, maar mist in Nederland vaak het geluid van de gebedsoproep en de rijke architectuur van Syrische Moskeeën. Het resultaat van dit mooie project is een bijzonder wandkleed dat de verschillende verhalen van deze Molenwijk-bewoners verteld.

Iedereen is van harte uitgenodigd om het Molenwijk wandkleed en het lees- en kijkboek De Molenwijk door elkaarop donderdag 19 mei te bekijken! Het wandkleed zal worden onthuld door Chris Keulemans. Na het exposeren in OBA Molenwijk zal het wandkleed ook te bezichtigen zijn in Werkplaats Molenwijk.

Locatie
Molenwijk OBA
Molenwijk 21
1035 EG Amsterdam


De Molenwijk door elkaar is een samenwerking tussen Framer Framed en Stichting BMP en wordt mede mogelijk gemaakt door Oranje Fonds; VSB fonds; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Fonds voor Cultuurparticipatie.

Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed. Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; het Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stadsdeel Oost.Amsterdam Noord / Collectieven / Community & Learning / Gedeeld erfgoed / Migratie / Molenwijk /

Agenda


Expositie Thuis in de Molenwijk, met twee weken verlengd!
Tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk en terugblik op 'Thuis in de Molenwijk'
Thuis in de Molenwijk
Het fotografieproject voor nieuwkomers in de Molenwijk

Magazine