Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Installation photo Mary Sibande - Conversations with Madam CJ Walker (2009), photo (c) Eva Broekema, Framer Framed

8 Mar 2016 – 18:00

Internationale Vrouwendag bij Framer Framed

Tijd 18:00 – 20:00: opening Society, in de Tuinzaal 14:00 – 22:00: finissage Iran’s Women’s Movement, bij Framer Framed Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT, Amsterdam-Noord Route
 Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT. Entree Gratis


8 maart staat bij Framer Framed in het teken van Internationale Vrouwendag, met een double bill: twee exposities van vrouwelijke makers! Het is namelijk zowel de feestelijke openingsavond van een nieuwe Framer Framed expositie, Society, als de laatste dag om de expositie Iran’s Women’s Movement (2016) te bezoeken. Deze avond maakt onderdeel uit van Meer Dan Muze, een initiatief van de organisatie Mama Cash om vrouwelijke makers op 8 maart in de spotlight te zetten.

Lezing: Towards a Decolonial Curatorial Practice
18.00 – 18.35. De opening van Society wordt ingeleid door Chandra Frank, curator van een tweejarig project (Re(as)sisting Narratives) bij Framer Framed, waarin de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland centraal staat. Lees meer over haar onderzoek en lezing (EN) hier.

Opening expositie: Society
Om 18:30 is de opening van Framer Framed’s nieuwste expositie Society, onder het genot van toepasselijke Mimosa cocktails! Society bestaat uit werk van de Zuid-Afrikaanse fotografe Akona Kenqu (geb. 1989, Kaapstad), waarin zij skatecultuur in Zuid-Afrika onderzoekt en vastlegt. De expositie komt verspreid te hangen in de publieke ruimte rondom Framer Framed, in de gangen en foyers van de Tolhuistuin.

Over Society
In haar werk onderzoekt Kenqu de dagelijkse levens en personages van een groep jonge zwarte skaters in hedendaags Zuid-Afrika, met name die van Skate Society Soweto (SSS). Ze is geïnteresseerd in de manieren waarop deze jongeren zich verhouden tot hun omgeving en op zoek gaan naar hun plek in de samenleving; een plek waar ze zich veilig en thuis kunnen voelen. Een aantal van deze plekken zijn al speciaal ingericht voor skaters, maar vele zijn ook toegeëigend en geclaimd door de skaters zelf. Kenqu wil laten zien wat de betekenis is van de skatecultuur voor deze jonge mensen, en daarmee ook bestaande stereotyperingen bestrijden.

Society komt voort uit het 2012 Women in Photography Mentorship programma van Market Photo Workshop, een fotografieplatform in Johannesburg, Zuid-Afrika. Dit mentorprogramma begeleidt en traint vrouwelijke talenten, met als doel om de aanwezigheid van vrouwen in de fotografie industrie te vergroten.

Akona Kenqu, From the series Kick Push (2010)

Akona Kenqu, From the series Kick Push (2010)

Finissage expositie: Iran’s Women’s Movemenet
8 maart is tevens de laatste kans om de expositie Iran’s Women’s Movement: On the Archive of Sadiqe Dowlatabadi (2016) te bezichtigen. De expositie gaat over de opkomst van de vrouwenbeweging in Iran, begin twintigste eeuw. In de expositie is uniek archiefmateriaal te zien van de Iraanse feministe Sadiqe Dowlatabadi (1882 – 1961), door velen beschouwd als dé oprichter van de Iraanse vrouwenbeweging. De expositie bestaat verder uit film- en fotografisch werk van curator en kunstenaar Azadeh Fatehrad, waarin zij reageert op dit archief.

Women association of Iran, 1932. Photograph: IICHS Archive, Tehran


 

Meer dan Muze logo
Over Meer dan Muze
Ontdek het werk van vrouwelijke makers! Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, vindt dit jaar voor het eerst Meer dan Muze plaats. Meer dan Muze is een zeer divers kunst- en cultuurprogramma dat werk van vrouwelijke makers in de schijnwerpers zet. Vrouwen niet in de rol van model of muze, maar als choreografen, schrijvers, schilders, componisten, fotografen, DJs en producenten. Wat laten zij jou zien, horen en beleven? Meer dan Muze is een initiatief van Mama Cash in samenwerking met Framer Framed en meer dan twintig andere partners. Bekijk het volledige programma op meerdanmuze.nl.Feminisme /

Exposities


Expositie: Society

Met werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Akona Kenqu, waarin zij de skatecultuur in Zuid-Afrika onderzoekt

Expositie: Iran’s Women’s Movement - On the Archive of Sadiqe Dowlatabadi

Expositie over de opkomst van de vrouwenbeweging in Iran, begin 20e eeuw. Samengesteld i.s.m. curator en kunstenaar Azadeh Fatehrad

Netwerk


Akona Kenqu

fotograaf

Chandra Frank

Curator, onderzoeker en schrijver