Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Azadeh Fatehrad, Departure (2015) c-type print, Tehran

7 Feb –
8 Mar 2016

Expositie: Iran’s Women’s Movement - On the Archive of Sadiqe Dowlatabadi

Open 7 februari t/m 8 maart 2016 woensdag – zondag, 14:00-22:00u Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam Route Framer Framed is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT en met een lift toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Gratis entree


De expositie Iran’s Women’s Movement: On the Archive of Sadiqe Dowlatabadi (2016) gaat over de opkomst van de vrouwenbeweging in Iran. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met curator en kunstenaar Azadeh Fatehrad en bestaat uit persoonlijk archiefmateriaal van de Iraanse feministe Sadiqe Dowlatabadi, evenals werk (van Fatehrad) dat een reactie vormt op dit archief.

De opkomst van het feminisme in Iran liep vrij synchroon aan feministische golven elders ter wereld. De periode van circa 1910 tot 1932 kende een opkomst, en tevens snelle groei, van vrouwenbewegingen in Iran. Het succes van deze bewegingen is te danken aan een kleine elite die zich sterk inzette voor vrouwenonderwijs en pleitte voor een meer actieve rol voor vrouwen in de Iraanse samenleving. Het tijdschrift Zaban-e-Zanan (De stem van vrouwen), uitgegeven door Sadiqe Dowlatabadi in 1918, was de eerste publicatie geschreven door en voor vrouwen, met vrouwenbelangen als uitgangspunt. Velen beschouwen Dowlatabadi als de oprichter en ‘founding mother’ van de Iraanse feministische beweging.

Women association of Iran, 1932. Photograph. IICHS Archive, Tehran

Women’s association of Iran, 1932. Foto. IICHS Archief, Teheran


De tentoonstelling zal bestaan uit werk van Azadeh Fatehrad, voornamelijk video-installaties en fotografie, waarin zij zich heeft laten inspireren door het archief van Dowlatabadi (in bezit van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, IISG, in Amsterdam). Ook zullen er oorspronkelijke archiefstukken van Dowlatabadi uit het IISG worden getoond. De nadruk ligt op de ontwikkelingen die Dowlatabadi in gang heeft gezet op het gebied van Iraans feminisme in de 20e eeuw. De relevantie van het archiefmateriaal wordt benadrukt door het te koppelen aan de hedendaagse context van het vrouwenbestaan in post-revolutionair Iran.

Publiekprogramma

Tour door het IISGH, door professor Touraj Atabaki
Op dinsdag 1 maart om 16:00 zal professor Touraj Atabaki een tour geven door het archief van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Professor Atabaki heeft het archief van Sadiqe Dowlatabadi verworven voor het IISG.

Tour door het Prins Claus Fonds Gallerie, door Azadeh Fatehrad
Op dinsdag 1 maart om 18:00 zal Azadeh Fatehrad een tour geven door de expositie I know why the rebel sings met werk van Newsha Tavakolian.Feminisme / Het levende archief / Iran /

Agenda


Internationale Vrouwendag bij Framer Framed
Opening expositie Society en lezing door Chandra Frank.
Framer Framed en Prins Claus Fonds organiseren 2 tours
Rondleidingen door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Prins Claus Fonds Gallery.

Netwerk


Azadeh Fatehrad

onderzoeker, kunstenaar, curator