Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Istanbul Queer Art Collective - PostFluxDoggames, 21.11.2014, Pornceptual. Photo: Ayşe Kaya

Istanbul Queer Art Collective

Istanbul Queer Art Collective werd in 2012 opgericht om de productie van performancekunst door queer kunstenaars te faciliteren.

Hoewel het collectief in eerste instantie is opgericht door drie kunstenaars, Tuna Erdem, Seda Ergül en Onur Gökhan Gökçek, hanteert het collectief een open structuur voor samenwerking, en hebben ze verschillende kunsteaars opgenomen.

Sinds de oprichting is het collectief bezig met een lopend project waarbij opnieuw Fluxus performances worden uitgevoerd. Door ze te ‘queerifyen’ en ze aan te passen aan de tijd en plaats waarin ze worden nagespeeld.

Istanbul Queer Art Collective gelooft stellig in wat Jack Halberstam de ‘queer art of failure’ noemt: het wekt afstand van de competitieve drang naar perfectie en omarmt de mislukking in hun kunst. In hun performances doet het Istanbul Queer Art Collective aan ‘radical drag’, een term bedacht door Renate Lorenz die verwijst naar een vorm van drag die niet is gebaseerd op gender maar op het overschrijden van alle grenzen. Het collectief gelooft echter wel dat zowel gender als seksualiteit performatief en fluïde van aard zijn, hetgeen ze tot uitdrukking brengen in hun presentatie als vrouwelijke cisgender drag queens.

Het werk van het collectief was te zien bij verschillende locaties zoals Blok Art Space, Mamut Art Fair, Istanbul Independence Film Festival, Istanbul LGBT Pride Exhibition, Zürich Les Belles De Nuit Festival, Queer Future Exhibition, Athens Sound Acts Festival, SGFA 2016, Deep Trash, de 15e Istanbul Biënnale. Bij Framer Framed deed Istanbul Queer Art Collective een performance en zijn ze onderdeel van de tentoonstelling House of Wisdom (2017).

Het collectief bestaat momenteel uit de twee grondleggers Tuna Erdem en Seda Ergul en is sinds mei 2017 in Londen gevestigd. Het collectief startte onlangs een nieuw project genaamd ‘dragaptation’, waarmee drag-versies van literaire werken worden gepresenteerd.

Onderstaand een interview met Istanbul Queer Art Collective over hun installatie Just in (Book) Case (2017) onderdeel van de tentoonstelling House of Wisdom (2017 )bij Framer Framed, Amsterdam. Onderdeel van de video zijn fragmenten van de performance Psychic Bibliophiles: What the Cards Say, uitgevoerd tijdens de opening (24 November 2017) van House of Wisdom.