Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Tirzo Martha

Tirzo Martha

Tirzo Martha is een Antilliaanse kunstenaar die politiek en maatschappelijk geladen beelden, grote installaties, video’s en performances maakt. Hij wil inzicht bieden in al de verschillende elementen die samen de complexe structuur vormen die we de Caraïbische maatschappij noemen.

Zijn opleiding begon op Curaçao bij de lokale Academia di Arte Korsou in 1985. Hier kreeg hij een beurs om te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij studeerde hier Fashion design, waar hij uitzonderlijk goed in was. In 1989 (tot 1991) was Martha geselecteerd om zijn opleiding te vervolgen aan de Frans Molenaar Fashion School. Uiteindelijk in 1991/1992 besloot hij zijn leven om te gooien en terug te keren naar zijn geboorte eiland Curaçao. Hier ontwikkelde hij zich tot een sociaal betrokken kunstenaar.

Zijn werk gaat over de geschiedenis van de slavernij, het toerisme en politieke corruptie, maar ook over de dagelijkse gewoontes en leefomstandigheden van de eilandbewoners. In 2006 was hij mede-oprichter van Instituto Buena Bista – Curaçao Center for Contemporary Art. Zijn werk was te zien in de VS, Nederland, Duitsland, Portugal, Curacao, Martinique, Santo Domingo en Cuba.


Agenda


Close Encounters of the Caribbean Kind
Artist talk rond de expositie Who More Sci-Fi Than Us?

Magazine