Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Reza Abedini

Reza Abedini (1967) is een visueel kunstenaar en grafisch vormgever uit Teheran, Iran. Tussen 1985 en 1990 studeerde hij aan de School of Fine Arts en de Art University of Tehran, waar hij grafische vormgeving en visuele kunst studeerde. Sinds 1989 is hij werkzaam als een grafisch vormgever en in 1993 startte hij zijn eigen studio: Reza Abedini Studio.

In het werk van Abedini worden de lijnen tussen design en kunst opzettelijk vervaagd. Zijn Iraanse achtergrond betrekt hij op creatieve wijze in zijn werk door middel van kalligrafie en typografie, die beiden een zeer belangrijke rol spelen in veel van zijn ontwerpen. De Perzische taal vormt daardoor zowel een esthetisch en conceptueel onderdeel van zijn werk.

Abedini heeft gedoceerd aan verschillende universiteiten en instituten voor hoger onderwijs, waronder Teheran University (Iran), Koninklijke Akademie voor de Beeldende Kunst (Nederland), University of Art (Iran) en de American University of Beirut (Libanon).

Door de jaren heen heeft Reza Abedini bijgedragen aan verschillende publicaties en heeft hij verschillende awards gewonnen, waaronder de Prins Claus Award in 2006 als erkenning van de creativiteit van zijn ontwerpen en de wijze waarop hij de kennis en promotie van Iran’s artistieke erfgoed uitdraagt. Sinds 1990 was Abedini hoofdredacteur van verschillende magazines over kunst, design en architectuur. In 2008 richtte hij samen met Paul Hughs in Nederland het orien+atiolab op. Recentelijk is hij daarnaast begonnen met de onderzoeksgroep Dabireh, die zich bezig houdt met onderwerpen zoals schrift, taal, typografie en design van Perzisch-Arabische typen en letters.

Reza Abedini is op dit moment woonachtig en werkzaam in Libanon en Nederland.


Exposities


Expositie: Crisis of History #1

Samengesteld door Robert Kluijver
Masoumeh Mozafari, Heatstroke, 2 paintings 100 x 100cm. Foto Cas Bool

Expositie: Speaking from the Heart - The Polemic Sensibility from Iran

Een expositie met werk van 23 hedendaagse kunstenaars uit Iran en de diaspora samengebracht door Shaheen Merali