Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Monika Dahlberg 'Gatekeepers' (2022). Photo: Maarten Nauw / Framer Framed

Monika Dahlberg

Monika Dahlberg werd in 1975 in Kericho, Kenia geboren en studeerde in 2001 af aan de kunstacademie Minerva in Groningen. In de jaren na haar afstuderen experimenteerde ze met verschillende media en disciplines, maar haar focus ligt voornamelijk op fotografie en het raakvlak van popcultuur en lifestyle.

Monika Dahlberg is binnen diverse kunstuitingen actief; ze fotografeert (onder andere selfies, waarvoor zij zelf liever het woord ‘otofoto’ gebruikt), maakt collages en ontwerpt beelden. De bonte collages van Monika Dahlberg zijn felgekleurd, grappig, soms erotisch, en vaak sinister – de mensfiguren krijgen steevast venijnige zaagtandjes en Mickey Mouse-oren. Dahlberg werkt veel met antropomorfisme: het toekennen van menselijke eigenschappen en emoties aan niet-menselijke wezens. Haar werk is expressief, direct en biedt een kritische blik, die voor kijkers ook ongemakkelijk en confronterend kan zijn.

Opening ‘Gatekeepers’ (2022) – Foto: Maarten Nauw / Framer Framed

Monika Dahlberg heeft in opdracht van Framer Framed twee sculpturen ‘Gatekeepers’ (2022) gemaakt die een permanente plek zullen krijgen bij de ingang van Framer Framed. Luister hieronder naar de Framer Framed Podcast met Monika.


Agenda


Opening: Gatekeepers
Feestelijke onthulling van Monika Dahlberg's sculpturen door Wethouder Meliani bij Framer Framed

Magazine