Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

© A. Nsenga

Maarten Vanden Eynde

Maarten Vanden Eynde (1977, BE), kunstenaar en medeoprichter van Enough Room for Space studeerde in 2000 af aan de afdeling vrije media van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (NL). In 2006 volgde hij een opleiding aan de experimentele MSA^ Mountain School of Arts in Los Angeles (USA) en in 2009 voltooide hij een postgraduaatsopleiding aan het HISK in Gent (BE) waar hij regelmatig gastdocent is. Zijn kunstpraktijk is ingebed in langlopende onderzoeksprojecten die zich richten op tal van onderwerpen met een sociale en politieke relevantie, zoals post-industrialisme, kapitalisme en ecologie. Zijn werk bevindt zich precies op de grens tussen het verleden en de toekomst: soms kijkt hij vooruit naar de toekomst van gisteren, soms kijkt hij terug naar de geschiedenis van morgen. Momenteel onderzoekt hij de invloed van de trans-Atlantische handel in essentiële stoffen zoals rubber, olie, ivoor, koper, katoen en uranium, op evolutie en vooruitgang, het ontstaan van naties en andere mondiale machtsstructuren. Sinds 2020 is hij promovendus aan de UiB / Universiteit van Bergen in Noorwegen.


Exposities


Expositie: Charging Myths

Een tentoonstelling van het transnationale collectief On-Trade-Off waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen.

Agenda


More-Than-Human Encounters
Performatieve avond over de verschillende dimensies van mondiale extractie met kunstenaars Femke Herregraven, Maarten Vanden Eynde en Georges Senga.
Opening: Charging Myths
Opening van de tentoonstelling Charging Myths van het transnationale kunstenaarscollectief On-Trade-Off.

Magazine