Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Hicham Khalidi

Hicham Khalidi is directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Als multidisciplinaire postacademie voor kunst, vormgeving en reflectie biedt de Jan van Eyck ieder jaar werkperiodes aan kunstenaars, ontwerpers—variërend van grafisch, mode tot food en social design—, schrijvers, curatoren en architecten van over de hele wereld. De academie zet zich in om de rol en maatschappelijke betekenis van de kunsten te onderzoeken in relatie tot de klimaatcrisis en de uitwerking hiervan op velerlei vlakken. Deze institutionele focus creëert een gemeenschappelijke basis die een diversiteit aan praktijken omvat en een veelheid aan stemmen laat horen.

Als curator was Hicham Khalidi in 2024 verantwoordelijke voor de Nederlandse inzending van de 60e editie van de Biënnale van Venetië waar het collectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), in samenwerking met kunstenaar Renzo Martens een serie nieuwe kunstwerken presenteren.

Voor zijn directeurschap aan de Jan van Eyck Academie was Khalidi associate curator bij Lafayette Anticipations in Parijs, curator van de groepstentoonstelling ACT II van de Sharjah Biënnale in Beiroet 2017, trad hij op als curatorial attaché voor de Sydney Biënnale in 2016 en was hij hoofdcurator van de Marrakesh Biënnale in 2014.


Agenda


Publiek gesprek: Wat is een goede wereld?
Internationalisering in een post-coronasamenleving
CICC Voordracht van vonnissen: de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
Voordracht van de vonnissen betreft de zaken die in de CICC zijn gevoerd