Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Arabian Street Artists - Homeland is Not a Series. (graffiti translation: "Homeland is Racist")

Heba Y. Amin

Heba Y. Amin woont en werkt Berlijn. Zij doceert aan het Bard College in Berlijn, is doctorandus in de kunstgeschiedenis aan de Freie Universität en is momenteel Field of Vision fellow in NYC. Ze is medeoprichter van het Black Athena Collective, curator van beeldende kunst voor het tijdschrift MIZNA (VS), en co-curator voor het tweejaarlijkse residentieprogramma DEFAULT met Ramdom Association (IT).

In haar kunstpraktijk onderzoekt ze de gebieden waar politiek, technologie en architectuur samen komen. Terugkomende thema’s in haar werk zijn
historische koloniale structuren en de wijze waarop deze via ‘soft power’ doorwerken op hedendaagse maatschappelijke verhoudingen. Uitgaande van het idee dat het landschap een uitdrukking is van politieke machtsstructuren, zoekt Amin naar tactieken van subversie om geconsolideerde systemen te ondermijnen en historische verhalen te herschrijven.

Een typerend voorbeeld van haar werk is het project Operation Sunken Sea (The Anti-Control Room), 2018 dat zij presenteerde tijdens de 10e Berlijn Biennale. Heba Y. Amin eigent zich het megalomane idee van een supercontinent toe in haar ‘anticontrolekamer’, onderdeel van haar grotere project, Operation Sunken Sea. Na het project in het voorjaar van 2018 te hebben gepresenteerd aan het Mediterrane Instituut van de Universiteit van Malta, toont Amin een verder ontwikkelde versie in Berlijn, met documentatie van utopische geografische gebieden. Het project Operation Sunken Sea (The Anti-Control Room) (2018) vervaagt de scheidslijn tussen geschiedenis, heden en toekomst; tussen waarheid, fictie en grootheidswaanzin. Amin laat de kijker achter met een ongemakkelijk gevoel van onzekerheid over het soort wereld dat we momenteel bewonen – en de wereld die we misschien willen (of niet willen) bewonen.

Naast haar eigen werk maakt Amin deel uit van het collectief The Arabian Street Artists dat verantwoordelijk is voor de subversieve graffiti-actie op de set van de televisieserie Homeland die wereldwijde media-aandacht kreeg en bij Framer Framed werd gepresenteerd als onderdeel van de tentoonstelling As If – The Media Artist as Trickster (2017)

Heba Y. Amin heeft ruimte ervaring met spreken in het openbaar. In 2020 gaf zij de key note speech voor de boekpresentatie Forces of Art – Perspectives from a Changing World.


Exposities


Expositie: As If - The Media Artist as Trickster

Over politieke mediakunst waarin verschillende vormen van misleiding centraal staan, samengesteld door Annet Dekker en David Garcia ism Ian Alan Paul

Agenda


Boekpresentatie: Forces of Art - Perspectives from a Changing World
Een gezamenlijk project van Hivos, European Cultural Foundation en Prince Claus Fonds
Paranoia Phenomenon: Open (Your) Data
Lezing en workshop van Erdem Dilbaz, oprichter van Nerdworking.