Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Image of Anouschka Boswinous

Anouschka Boswijk

Onder de naam ko­­pfkino illustration maak Anouschka Boswijk illustraties, animaties en beeldverhalen. Ze werkt in opdracht voor musea, bedrijven, uitgeverijen, maatschappelijke organisaties en particuliere klanten. Haar achtergrond in de culturele antropologie beïnvloedt zowel haar werk voor klanten als zelf geïnitieerde projecten. In Anouschka’s illustraties staan maatschappelijke thema’s centraal, denk aan bijvoorbeeld gender, seksualiteit en de klimaatcrisis. Met speelse illustraties hoopt ze mensen op een laagdrempelige manier in elkaars belevingswereld te betrekken.

Een groot deel van Anouschka’s werk is gericht op kinderen en jongeren. Naast het maken van illustraties geeft ze ook workshops en heeft ze een grote liefde de wiebelige ongecontroleerde lijnen van kindertekeningen.

Samen met kunstenaar en muzikant Roos Pollmann organiseerde ze in 2021 een reeks filosofische kunstlessen voor kinderen uit de Vogelbuurt en de Molenwijk. In de herfstvakantie van 2021 hebben kinderen uit de twee buurten in Amsterdam Noord creatief antropologisch onderzoek gedaan naar thuisgevoel, de buurt en elkaar. Hun onderzoek werd vertaald naar een collectief kunstwerk: een prentenboek met een bijpassend muziekstuk. In 2022 resulteerde het project in een eindpresentatie bij Framer Framed in Werkplaats Molenwijk.


Exposities


Presentatie: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Eindpresentatie van De Muziekstraat in Werkplaats Molenwijk

Agenda


Finissage: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Laatste dag van de tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk

Magazine