Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

17 Mar –
24 Apr 2022

Presentatie: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet is een kunstproject waarin de thuisgevoelens van kinderen en hun verhouding tot de buurt waar zij opgroeien centraal staan.

Opening: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

17 maart 2022, 16:00 – 18:00u

In de herfstvakantie van 2021 hebben kinderen uit de Vogelbuurt en de Molenwijk in Amsterdam Noord creatief onderzoek gedaan naar thuisgevoel, de buurt en elkaar. De lessen waren onderzoekend en antropologisch van aard, waarbij zowel de kunstenaars als de kinderen de rol hadden van onderzoeker. De kunstenaars onderzochten de stad vanuit het perspectief van de kinderen, met vragen als: hoe zien de kinderen de stad? Waar voelen ze zich thuis? Alleen in hun kamer, in hun huis, op school, de buurt, de stad of is de hele wereld hun thuis? De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan dat aanzette tot nadenken over hun eigen blik op de stad en die van de kinderen in de andere buurt. Hoe zag de buurt er honderd jaar geleden uit? Waar voel ik mij thuis? Hoe klinkt mijn straat? Wat maakt jouw buurt anders dan een andere buurt?

Naast het onderzoek doorliepen de kinderen ook een creatief proces. Onder begeleiding van twee kunstenaars gingen deelnemers aan de slag met onder andere potloden, polaroids, audio recorders, muziekinstrumenten en input uit de buurt. De kinderen hebben geleerd elkaar verhalen te vertellen aan de hand van beeld en audio. Zo hebben ze in de loop van de reeks ontdekt wie de andere groep is en hoe hun omgeving eruitziet en klinkt. De ervaringen van de kinderen zijn gevangen in beeld en geluid, met als resultaat een bijzondere verzameling beeldende en muzikale kunstwerken die in de tentoonstelling te bezichtigen en te beluisteren zijn. Hun onderzoek werd vertaald naar een collectief kunstwerk: een prentenboek met bijpassende muziek. Het prentenboek ontvang je gratis tijdens een bezoek aan de tentoonstelling. Op is op!

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Muziekstraat en Framer Framed. De kunstwerken in de tentoonstelling zijn in co-creatie tot stand gekomen met Anouschka Boswijk en Roos Pollmann en de kinderen als maker.


Tekenworkshop: Een oceaan van bakstenen

17 maart 2022, 15:00 – 16:00u
Tijdens de workshop zullen de kinderen creatief aan de slag gaan met krijtjes en stiften om samen een fantasievolle kaart van de buurt te maken. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Aanmelden via werkplaats@framerframed.nl

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam

Openingstijden (t/m 24 april)
Woensdag – donderdag – vrijdag
12:00 – 17:00 uur en tijdens evenementen en activiteiten.


Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van
Ministerie van Onderwijs, Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Alliantie en Stadsdeel Noord.

Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed. Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.Amsterdam Noord / Educatie / Molenwijk /

Agenda


Finissage: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Laatste dag van de tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk
Workshop: Hey, jij daar aan de andere kant van de stad!
Herfstvakantie kunstworkshops in Amsterdam Noord

Netwerk


Image of Anouschka Boswinous

Anouschka Boswijk

Illustrator

Roos Pollmann

Muzikant en multidisciplinair kunstenaar

Magazine