Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Anna June

Anna June (1994) is illustrator en woont en werkt in Leiden. Tekenen is altijd al in haar leven geweest en nooit meer weg te denken. In 2017 is ze afgestudeerd aan de HKU in de richting Illustratie. Datzelfde jaar heeft ze samen met Joosje Bosch kunstenaarscollectief ROEM opgericht. Een initiatief om jonge creatieven in Leiden een stabiel platform te bieden om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot professioneel maker. ROEM staat voor Ruimte Om Echt te Maken. Samen met deze groep jonge makers werkt ze in een atelier waar alles kan en alles mag.

Ze gaat de uitdaging aan om anderen te kunnen enthousiasmeren voor onderwerpen die in eerste instantie sullig, saai of eng lijken. Ze is het liefste op pad, voert gesprekken met vreemden of doet sociale experimenten. Alles is een onderzoek om het herkenbare menselijke te vinden. Met haar beelden vertelt ze over de gevonden verhalen of schetst ze situaties die haar intrigeren. In haar illustraties vervagen de grenzen tussen fictie en realiteit. Dingen die niet kunnen worden enigszins realistisch weergegeven of worden volledig naar de werkelijke wereld getrokken. Tekst en beeld vullen elkaar aan, vaak in zwart en wit.

‘’Ik hou ervan om gesprekken aan te gaan met mensen die ik niet ken, over onderwerpen waar ik niks van weet en te komen op plekken waar ik nooit kom.’’


Agenda


Pop-up expositie: Het is maar een grapje
Pop-up expositie en artist talk over Aziatische stereotypen ism Pan Asian Collective