Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

17 sep –
19 okt 2014

Expositie: Maydan - 100 portretten

Opening September 17 – October 19, 2014 Location Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam Ground floor Time 10.00-00.00 September 17 – October 2 Entrance is free Book Book size: 290 x 420 mm Number of pages: 224 ISBN: 978-90-818876-3-2


Maydan Nezalezhnosti is het centrale plein in het centrum van Kyiv, Oekraïne, dat het toneel vormde van de anti-regering protesten die uitmondden in gewelddadige conflicten aan het begin van 2014. Sindsdien is het plein het symbool geworden van de ‘pro-EU’ beweging in Oekraïne. bestaande uit zij die genoeg hadden van de corrupte regering en de invloed van Rusland op het land. Het tragische ongeval van vlucht MH17 bevestigde dat het conflict niet alleen tot de regio beperkt is, maar dat het een oorlog is met internationale gevolgen.

“Toen de regering van president Janoekovitsj viel en de politie was verdwenen uit de straten van Kyiv, lag de macht voor korte tijd in handen van de mensen op straat. De tijd leek stil te staan in Oekraïne. Op dat moment probeerde ik de hoop van de mensen vast te leggen door het maken van portretten. Terwijl ik hen portretteerde, stelde ik twee vragen: wat hoop je dat er nu gebeurt? En: wat denk dat er zal gebeuren?” Het was het moment van hoop, motivatie en onbeperkte mogelijkheden dat ik probeerde te vangen – Emeric Lhuisset.

Maydan_Foto Cas Bool_450_01

Maydan – Honderd portretten toont de gezichten van de revolutie die plaatshad in Oekraïne in februari 2014. De ogen van de geportretteerden weerspiegelen een gemeenschappelijk en universeel gevoel van hoop en vastberadenheid; van de jonge verpleegster tot aan de gewapende man. Samen met de antwoorden op de twee vragen van Lhuisset vormen de foto’s de getuigenis van een inmiddels vervlogen moment. De Franse kunstcriticus Adrien Goetz omschreef dit als volgt: “De kracht van deze beelden gaat hand in hand met de kracht van de woorden, opgetekend door ieder afzonderlijk maar in naam van allen, op een moment dat zeldzaam is in de geschiedenis, een moment waarop het volk wil schrijven en het vermogen heeft de situatie onder ogen te zien.”

Maydan - Foto Cas Bool

De foto’s zijn van af 19 september te zien op de begane grond van de Tolhuistuin. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Framer Framed en Paradox en zal na de Tolhuistuin doorreizen naar Kyiv, Oekraïne, waar het te zien zal zijn Agenda For Change, developing independent media in the digital age in Eurasia, 24-27 september, 2014.

Maydan - Foto Cas Bool

Publicatie
Het 224 pagina’s tellende boek met teksten in het Oekraïens, Russisch, Engels, Frans, Duits en Nederlands is beschikbaar ​​tijdens de Unseen boekenmarkt (18-21 september, Amsterdam). Het boek gecoproduceerd door Paradox_YdocPublishing en Andre Frère Éditions en is te bestellen via: www.ydocfoundation.org.Eastern Europe / Fotografie / Oekraine /

Agenda


The Archive: unveiling the present
Een avond over de rol van het archief in politieke vraagstukken.

Netwerk


Emeric Lhuisset

Fotograaf en universitair docent

Magazine