Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

30 jul –
8 sep 2021

Installatie in de openbare ruimte: QUEER

Framer Framed heeft in augustus een speciale entree!
Vanaf 30 juli zal het woord ‘QUEER’ op groot formaat prijken op de kade van de Oranje-Vrijstaatkade, voor de deur van Framer Framed. Daar zal het 6 weken blijven staan om zo een gesprek over ‘queerness’ te stimuleren. 

QUEER (2021) door United Painting – Video: (c) Seven Halsema

De tekst wordt onder leiding van kunstenaarscollectief United Painting geschilderd in samenwerking met diverse maatschappelijke partners. De schildersessies vinden plaats van 26 tot 29 juli met deelname van Framer Framed’s Open Atelier, i-psy Art en Queer Currents. De installatie opent op 30 juli 2021 samen met de kleurrijke tentoonstelling Proud Aliens (2021).

Door in openbare ruimte deze grote letters te schilderen met het langslopende publiek, wordt de betekenis van het woord onderzocht. De schildersessies vallen op en leiden tot leuke reacties van buurtbewoners. Tijdens het schilderen kan onderling en met voorbijgangers de betekenis van het woord QUEER worden besproken en wordt het pad geëffend naar acceptatie en normalisatie van ieders geaardheid.

De patronen-toolkit is ontworpen door Marije Lytske Hester. Foto: Gijs Stork

Partners

United Painting is een collectief dat zich richt op het creëren van sociale impact door het inzetten van grootschalige kunstwerken in de openbare ruimte; altijd in samenwerking met een scala aan kunstenaars en ontwerpers en in samenwerking met lokale organisaties. Van de favela’s in Rio de Janeiro, achterstandswijken in Philadelphia tot vluchtelingenkampen in Lesbos, United Painting is een voortdurend groeiend netwerk van projecten en deelnemers dat een wereldwijd sneeuwbaleffect creëert.

Queer Currents is een evenementenplatform dat content en cultuur rondom ‘queerness’ creëert. Het is in 2018 opgericht, met een eerste officiële editie in 2019. Queer Currents heeft een jaarlijks terugkerend programma, verspreid over 15 dagen op 15 locaties, dat uit evenementen, lezingen, films exposities, muziek, dans, en nog veel meer bestaat. Het doel is om een inclusief en divers programma toe te voegen aan de Amsterdam Pride-weken.

Open Atelier
Het Open Atelier richt zich op mensen met een migratie-achtergrond die behoefte hebben aan creatieve therapie. Het Open Atelier is gespecialiseerd in interculturele psychiatrie (I-Psy). Begeleid door kunstenaars, beeldend therapeuten, psychotherapeuten en mensen uit de kunstwereld kunnen deelnemers in wekelijkse bijeenkomsten werken aan hu artistieke en mentale ontwikkeling. Het concept van een Open Atelier is geïnspireerd door de opzet van ‘Studio Upstairs’ in Londen. Suzanne Delshadian, de oprichter en coördinator van I-Psy, werd geïnspireerd door de aanpak: niet alleen een behandelcentrum dat voorziet in kunst als een introspectieve vrijetijdsbesteding, maar ook een plek waar mensen ervaren dat ze door het scheppen van kunst, zowel privé als in het openbaar, zich kunnen ontwikkelen en veranderen.Amsterdam Oost / Community & Learning / Open Atelier / Queer /

Exposities


Expositie: Proud Aliens

Een kleurrijke tentoonstelling door Framer Framed's Open Atelier

Agenda


Opening: Proud Aliens & QUEER
Expositie-opening van Framer Framed’s Open Atelier een nieuwe installatie in de openbare ruimte door United Painting: QUEER

Netwerk


United Painting

Collectief

Shevan van der Lugt

Activist