About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

ELANCE: Me, Myself & Nature

ELANCE: Midzomer Mokum 2023

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In de zomer van 2023 organiseerde Framer Framed in samenwerking met stichting ELANCE een zomerprogramma voor jonge meiden, waar deelnemers op laagdrempelige wijze kennis konden maken met verschillende technieken om op creatieve wijze hun eigen verhaal te maken. ELANCE biedt verschillende coachingsprogramma’s met als doel om meiden en jonge vrouwen in de leeftijd van 10 tot 27 jaar te steunen om sterke, ambitieuze vrouwen en rolmodellen voor de volgende generatie te worden.

Rode draad in het zomerprogramma van 2023 was het maken van een eigen verhaal en het verkennen van verschillende manieren van verhalen vertellen. Zes weken lang werden de deelnemers begeleid door Malin Ryberg, multi-disciplinair kunstenaar en auteur die het peer-to-peer principe van vrouwelijke rolmodellen van ELANCE voortzet in de structuur van het Strong Girls Meet-programma. 

Van tekst naar beeld, van beeld naar leven. De deelnemers werden meegenomen op een creatieve reis om hun eigen verhaal in tekst om te zetten in verschillende artistieke vormen. De meiden waren vrij om eerst in een eigen gekozen taal het verhaal te schrijven, waarna speelse oefeningen werden gedaan om de creativiteit op gang te brengen en na te denken over de personages en de verhaallijn.

Vanuit tekst gingen de deelnemers aan de slag om hun verhaal in de vorm van een stripverhaal te gieten, met de uitdaging om hun woorden in beeld weer te geven en naar verschillende scenes.

Van tekst en beeld werd de stap gemaakt naar 3D, en uit het stripverhaal verrezen personages in de vorm van een papier-maché sculptuur. Met enige voorzichtigheid hier en daar, en vooral heel veel plezier, werden het verhaal en de personages vervolgens leven ingeblazen in een workshop theater/spoken word van gastdocente Cherella Gessel. Op die manier maakten de deelnemers ook kennis met performatieve kunst, wat nieuw was voor de meeste meiden.

In de laatste bijeenkomst stond het opbouwen van een tentoonstelling centraal. De meiden leerden samenwerken om tot een ontwerp te komen voor hun ruimtelijke presentatie aan het publiek, en dit ook daadwerkelijk uit te voeren. Tot slot werd de tentoonstelling feestelijk geopend voor ouders, andere meiden en het team van Framer Framed.


 Het zomerprogramma maakte deel uit van Midzomer Mokum 2023, een initiatief van de gemeente Amsterdam om tijdens de vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren tot 23 jaar.Extracurricular Activities / Community & Learning / Education / Feminism / Workshop /

Agenda


Strong Girls Meet @ Framer Framed
Creatieve workshop series voor meiden en jonge vrouwen.
Workshop: Major Movements
In de context van kunstactivisme, onderzoeken we in de workshop hoe je verandering in de samenleving teweeg kan brengen door middel van creativiteit.
Workshop: Me, Myself & Nature
Speciale workshop voor jonge vrouwen in het context van The Court for Intergenerational Climate Crimes (2021).
ELANCE Treasure Hunt
Framer Framed is onderdeel van de speurtocht route organiseert voor jonge vrouwen van ELANCE.
Midzomer Mokum 2020
Summer Activities: Midzomer Mokum 2021
An overview of free workshops for children taking place this summer

Network


Cherella Gessel

Artist