Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Golrokh Nafisi is de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk

Golrokh Nafisi is de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk van augustus tot november 2023! Eind augustus is Golrokh ingetrokken in de Werkplaats om samen met de bewoners van de Molenwijk te werken aan een nieuw project.

Golrokh Nafisi (Isfahan, Iran, 1981) is een visual artist die werkt vanuit Amsterdam en Teheran. Van 2000 tot 2005 heeft ze design gestudeerd aan de University of Art in Teheran. In 2014 studeerde ze af aan de Rietveld Academie in Amsterdam en in 2019 was haar werk te zien bij Prospects tijdens Art Rotterdam.

Haar artistieke praktijk richt zich op het verbeelden van tijd en het plaatsen van onszelf in tijd en ruimte; ze geeft vorm aan nieuwe concepten en veronderstellingen voor kalenders, evenals aan cartografie. In het ontwerpen van deze ideeën, die onze tijd en plaats definiëren, geeft ze ons een alternatieve invulling van het hier en nu. Haar stilistische keuzes zijn sterk beïnvloedt door lokale ambachten en handwerk die veel voorkomen in de steden die ze bezoekt en van waaruit ze werkt. Nafisi is toont interesse in nieuwe vormen voor collectief werk; waarbij zowel het menselijk lichaam als nieuwe ideologieën een rol spelen.

Manifesto Against Nostalgia (2019). Foto: Betül Ellialtıoğlu / Framer Framed

In 2019 voerde Nafisi een performance op bij Framer Framed in samenwerking met Giulia Cridpiani en Ahmadali Kadiver getiteld: Manifesto Against Nostalgia (2019). Het project was een reactie op toenemende xenofobische tendensen die voelbaar zijn binnen verschillende contexten wereldwijd. De performance en bijbehorende installatie kwamen tot stand in samenwerking met lokale folk-muzikanten en waren gebaseerd op oude tradities waarbij muziek en voordracht gecombineerd worden. Hierbij werd afgeweken van het traditionele beeld van een stads- of dorpomroeper die aankondiging deelt met een muzikale inslag. De performance neemt een plaats-specifieke en taalkundige vorm aan, variërend van manifest tot poëzie, van religieus ritueel tot gezang. Het publiek werd uitgenodigd om integraal onderdeel te worden van het moment, als zekere getuigen van deze nostalgische andersdenkenden.

In de zomer van ’22 heeft Framer Framed samengewerkt met Nafisi aan de publicatie van het boek: Gham/Tristezza/Sorrow; een werk dat een correspondentie heeft vastgelegd tussen Golrokh Nafisi en Giulia Crispiani; een correspondentie tussen Teheran en Rome. Het boek onderzoekt de verwerking van rouw door middel van tekeningen en poëzie, waarin pijn wordt omgevormd tot een politiek instrument. Het is ook een ode aan alle rouwenden van de covid-jaren, een ode aan degenen die dierbaren op afstand hebben verloren en het rouwproces niet met elkaar hebben kunnen delen.

We zien ernaar uit om Nafisi in de Molenwijk te verwelkomen en om haar werk met de buurt te delen.

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035 EJ, Amsterdam


Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; De Alliantie en Stadsdeel Noord. Deze residentie is in samenwerking met de Social Practice Workshop van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed.
Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.Amsterdam Noord / Molenwijk / Residenties /

Exposities


Presentatie: Walvistraan

Door Werkplaats Molenwijk kunstenaar in residentie Golrokh Nafisi

Agenda


Werkplaats Molenwijk vijf jaar!
Een feestelijk programma, inclusief een parade, boeklancering, wandeltocht, workshops en nog veel meer!
Boekpresentatie: Gham/Tristezza/Sorrow
Een publicatie door Golrokh Nafisi en Giulia Crispiani
Performance: Manifesto Against Nostalgia
Outdoor Performance van Giulia Crispiani, Golrokh Nafisi en Ahmadali Kadivar

Netwerk


Golrokh Nafisi

Kunstenaar