Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Bookshop and items from Disarming Design at Framer Framed

Boeken over de Palestijnse ervaring en strijd voor vrijheid

Het volgende is een  toenemende lijst van aanbevolen boeken voor het zoeken naar een dieper begrip van de Palestijnse ervaring en strijd voor bevrijding.

Subjective Atlas of Palestine

In de Subjective Atlas of Palestine hebben kunstenaars, fotografen en ontwerpers hun land, zoals zij het zien, door middel van tekeningen, poëzie, cuisine, architectuur en landschappen. Deze publicatie brengt individuele en persoonlijke menselijke ervaringen van Palestijnen in kaart, afgezien van hun omstandigheden van onderdrukking en bezetting.

Uitgegeven door NAi Uitgevers
Lees verder

Greater than the Sum of Our Parts: Feminism, Inter/Nationalism, and Palestine

door Nada Elia


In dit gewaagde boek ontvouwt de Palestijnse activiste Nada Elia het zionisme, van zijn hypermilitarisme tot opsluiting, zijn verwoesting van het milieu en gendergerelateerd geweld. Ze benadrukt dat het lot van Palestina verbonden is door banden van solidariteit met andere gemeenschappen die de raciale en gendergrenzen overschrijden, en verweeft in haar analyse een intersectioneel feministisch begrip van de Israëlische apartheid.

 

Uitgegeven door Pluto Press

Lees verder

Popular Resistance in Palestine: A History of Hope and Empowerment

door Mazin B. Qumsiyeh

Gewapend verzet, zelfmoordaanslagen en raketaanvallen domineren het beeld van het Palestijnse verzet in de westerse media. Door gegevens uit honderden originele bronnen samen te brengen, biedt dr. Mazin Qumsiyeh de meest uitgebreide studie van het altijd creatieve, vaak vreedzame, burgerverzet in Palestina.

Uitgegeven door Pluto Press
Lees verder

Erasing Palestine: Free Speech and Palestinian Freedom

door Rebecca Ruth Gould

Erasing Palestine richt zich op de interne politiek in Groot-Brittannië, die een focus op woorden boven inhoud aangemoedigde. Het vertelt een geschiedenis van vrijheid van meningsuiting en antisemitisme, inclusief de voortdurende uitroeiing van geweld tegen het Palestijnse volk en waarom dit van belang is voor de Palestijnse vrijheid.

Uitgegeven door Verso
Lees verder

Potential History: Unlearning Imperialism

door Ariella Aïsha Azoulay

Potential History: Unlearning Imperialism is een dringende oproep om de koloniale kennisstructuren te erkennen die ten grondslag liggen aan de instellingen die onze wereld vormgeven. Ariella Aïsha Azoulay betoogt dat we het koloniale geweld dat de Palestijnen in 1948 onteigende, kunnen en moeten afwijzen waarvan de naschokken vandaag de dag nog voelbaar zijn.

Uitgegeven door Verso

Lees verder

The Least of All Possible Evils: A Short History of Humanitarian Violence

door Eyal Weizman

In het boek The Least of All Possible Evils onderzoekt Eyal Weizman de filosofie van ‘het kleinere kwaad’ in humanitaire interventie, waarbij hij de scheidingsmuur in Israël-Palestina gebruikt als een voorbeeld van transformatie en humanitair geweld.

Uitgegeven door Verso
Lees verder

Palestinian Art: From 1850 to the Present

door Kamal Boullata

Kamal Boullata’s analyse presenteert inzichten in de ontwikkeling van de Palestijnse kunst voor en na de rampzalige gebeurtenissen van 1948, die resulteerden in de ontworteling van de Palestijnse samenleving en haar gedwongen ballingschap.

Uitgegeven door Saqi Books

Lees verder

Origins Of Palestinian Art

door Bashir Makhoul and Gordon Hon

Origins Of Palestinian Art biedt het meest uitgebreide overzicht van hedendaagse Palestijnse kunst tot nu toe, terwijl de relatie tussen kunst en nationalisme in de context van kolonialisme en conflict uitgebreid wordt onderzocht.

Uitgegeven door Liverpool University Press

Lees verder

Palestine: A Socialist Introduction
Samengesteld door Sumaya Awad en Brian Bean
Palestine: A Socialist Introduction behandelt systematisch een aantal belangrijke aspecten van de Palestijnse strijd voor bevrijding, contextualiseert deze in een steeds meer gepolariseerde wereld en biedt een socialistisch perspectief op hoe volledige bevrijding kan worden bereikt.

Uitgegeven door Haymarket Books

Lees verder

Palestine: A Four Thousand Year History

door Nur Masalha

Beginnend met vroegste verwijzingen in Egyptische en Assyrische teksten, onderzoekt Nur Masalha hoe Palestina en zijn Palestijnse identiteit zich in de loop van duizenden jaren hebben ontwikkeld, van de bronstijd tot het heden. Gebaseerd op een breed scala aan bronnen het meest recente archeologische bewijs, laat Masalha zien hoe het multiculturele verleden van Palestina vervormd en gemythologiseerd is door Bijbelse tradities en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Uitgegeven door Bloomsbury Publishing

Lees verder

De honderdjarige oorlog tegen Palestina

door Rashid Khalidi

De honderdjarige oorlog tegen Palestina is geen verhaal van slachtofferschap, noch probeert het de fouten van leiders van de opkomst van nationalistische beweging aan beide kanten te beïnvloeden. Maar door de geschiedenis op een veilige manier in kaart te brengen vanuit Palestijns perspectief, geeft dit boek een nieuwe kijk op een conflict dat tot op heden voortduurt.

Uitgegeven door De Bezige Bij
Lees verder

Encyclopedia of the Palestine Question

De Interactieve Encyclopedia of the Palestine Question, een project van het Instituut voor Palestina Studies als onderdeel van een gezamenlijk project met het Palestijnse Museum, schetst de geschiedenis van het moderne Palestina, vanaf het einde van het Ottomaanse tijdperk tot het heden.

Ontwikkeld door het Instituut voor Palestijnse Studies als onderdeel van een gezamenlijk project met het Palestijns Museum.

Lees verder

 

Alle winsten van de Framer Framed-boekwinkel zullen nu worden gedoneerd aan Medical Aid for Palestijnen (MAP) ter ondersteuning van dringende hulp in Gaza.Boekwinkel selectie / Koloniale geschiedenis / Midden-Oosten / Palestina / Politiek Klimaat /

Magazine