Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Herdenking Slavernijverleden op de Dam (1 juli 2012) Foto’s: Jurgen van Buren

1 Juli, Kranslegging op De Dam

Ter Nagedachtenis Aan De Tot Slaaf Gemaakten

Op 1 juli 1863 werd slavernij in Nederland illegaal verklaard, op 1 juli 2012, om 10.00 uur klonk de eerste paukeslag bij het Nationaal Monument op de Dam. Op initiatief van dichters en kunstenaars Kno´Ledge Cesare en Quinsy Gario verzamelden zich een tiental mensen op de Dam in Amsterdam om de tot slaaf gemaakten te herdenken. Gedurende 10 minuten werd er in stilte herdacht. Om 12 uur sloot de groep zich aan bij de herdenking bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.

De Dam, gebouwd met rijkdom verkregen tijdens Nederlands koloniaal en slavernijverleden, is vaak het toneel voor herdenkingen. Dit jaar is daar een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis aan toegevoegd. Door stil te staan bij de gewelddadige gebeurtenissen tijdens en na de Gouden Eeuw krijgen ook de slachtoffers van het slavernijverleden een rol in ons historisch besef.

Dit jaar is het 149 jaar sinds het illegaal verklaren van de slavernij. Door het hele land zijn gedurende de maand juni verschillende evenementen georganiseerd waarbij men stil stond bij ons gedeelde geschiedenis. Het Nationaal Monument op de Dam was getuigen van een nieuwe traditie in wording. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Bron: The Soul Rebel MovementSlavernij /

Netwerk


Quinsy Gario

Dichter, kunstenaar, theatermaker