Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Sammy Baloji, Congo Far West. In het spoor van Charles Lemaire

Artists in Residence: Koninklijk Museum voor Midden Afrika

In mei 2011 opende in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) de nieuwe tentoonstelling Artists in Residence. De tentoonstelling toont het resultaat van een residentie in het museum: fotograaf Sammy Baloji en schrijver Patrick Mudekereza kregen carte blanche in de museumcollecties. In dialoog met wetenschappers van het museum gingen ze aan de slag met enkele collectiestukken die dateren van de vroegste periode in koloniaal Congo. Ze brengen een hedendaags antwoord op het koloniale verleden van het KMMA.

Fotograaf Sammy Baloji en schrijver Patrick Mudekereza kozen stukken uit de museumcollecties gelinkt aan het koloniale verleden. Ze vormden tijdens hun verblijf in 2008 en 2010 onderdeel van een kritische zelfreflectie van het museum, die ook na de residentie voortgezet wordt. In de tentoonstelling Artists in Residence, nog tot 4 september in het museum, wordt het resultaat van deze reflectie voorgesteld.

Elk van de drie delen van de expo heeft als vertrekpunt een door de kunstenaar gekozen collectiestuk. Ze zijn gerelateerd aan de beginperiode van de kolonisatie van het actuele Congolese grondgebied en zijn sterk doordrongen van de sfeer van territoriale verovering. Het leidmotief van de tentoonstelling ‘Congo Far West’ verwijst hiernaar: Congo werd soms vergeleken met de ‘Far West’. Maar ‘Far West’ roept ook de artistieke en intellectuele herovering op van de collecties in het museum, een herovering die door de blik van de kunstenaars bovendien aanzet tot nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Door een interactie tussen kunstenaars en wetenschappers te stimuleren met betrekking tot de collecties, is dit een experiment dat deel vormt van een reflectie op langere termijn binnen het museum over het verband tussen hedendaagse kunst en geschiedenis van Afrika.

De kunstenaars

Fotograaf Sammy Baloji stelde zijn werk al tentoon in onder andere Parijs, Bamako, Brussel, Cape Town en Bilbao. Zijn eerste solotentoonstelling in de Verenigde Staten, A Beautiful Time, zal na haar opstelling in het Museum for African Art in New York in 2012 ook te zien zijn in het Smithsonian Museum of in Washington.
Patrick Mudekereza schrijft verhalen en poëzie, maar hij maakt ook teksten voor stripverhalen, tentoonstellingen en audiovisuele kunst. Hij maakt deel uit van het schrijverscollectief Libr’écrire. Samen organiseren de kunstenaars in Lubumbashi de biënnale voor beeldkunst Rencontres Picha die in 2012 aan haar derde editie toe is.

Sammy Baloji en Patrick Mudekereza leven en werken beiden in Lubumbashi, in de DR Congo.Het levende archief / Collectiebeleid / Koloniale geschiedenis /