Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Bertien van Manen

Bertien van Manen (Nederland, 1942-2024) woonde en werkte in Amsterdam. Van Manen maakte intieme portretten van de mensen die ze fotografeerde. Ze dompelde zich onder in hun leven om de poëzie van het alledaagse te onthullen. Sinds 1990 maakte ze uitgebreide reizen binnen Europa en naar China en de voormalige Sovjet-Unie, waar ze alledaagse taferelen vastlegde van mensen in hun huis of genietend van recreatieve activiteiten. Van Manen trok ons binnen in het privéleven van haar onderwerpen en onthulde zo een aangrijpende meditatie over het menselijk bestaan.

Haar meest recente monografie, Beyond Maps and Atlases, werd gepubliceerd door MACK (2016). Ze heeft daarvoor zeven monografieën uitgebracht, waaronder A hundred summers, a hundred winters (1994); East Wind West Wind (2004); Give Me Your Image (2005); en Let’s sit down before we go (2011); evenals het boek I will be Wolf (2017), het overzichtsboek Archive (2021) en de publicatie Gluckauf (inclusief een tentoonstelling in SCHUNCK, in haar geboortestad Heerlen (2023).

Van Manen’s werk is internationaal tentoongesteld in musea als het Metropolitan Museum of New York, New York’s Museum of Modern Art, Fotomuseum Winterthur in Zwitserland, de Photographer’s Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Photography, Tokyo. Ze heeft twee retrospectieve tentoonstellingen op haar naam – in het Stedelijk Museum Amsterdam (2019) en in FOMU Antwerpen (2022). Haar werk was te zien als onderdeel van tentoonstelling Some Things Hidden bij Framer Framed, Amsterdam (2018).


Exposities


Expositie: Some Things Hidden

In samenwerking met Castrum Peregrini. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus

Magazine