Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Rebel Dances: Borders in Tranc-it by Papaya Kuir. Photo: Marlise Steeman / Framer Framed

Toekenning AFK subsidie 2025-2028 voor Framer Framed

Na het positieve advies voor Framer Framed van de Raad voor Cultuur aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toekenning van de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), zijn we zeer verheugd om ook een positieve beoordeling te mogen ontvangen voor de vierjarige subsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kunstenplanperiode 2025-2028.

De commissie is positief over de bevlogen nieuwe plannen van Framer Framed op haar artistieke ontwikkeling en waardeert de artistieke groei. Ze beschouwt het “als een positieve ontwikkeling dat de stichting is geĂ«volueerd van een rondtrekkende en kritische buitenstander naar een vaste presentatie-instelling in de stadsdelen Oost en Noord.” De commissie is van oordeel dat Framer Framed “duidelijk laat zien dat zij van artistieke betekenis is voor de stad.”

Ook leest de commissie in het plan “een duidelijke en onderbouwde visie op het bereik in de stad, voor beide locaties [in Oost en Noord].” Framer Framed bevordert sociaal bewustzijn en burgerparticipatie. Dit doet zij volgens de commissie “door een omgeving te creĂ«ren waar plaats is voor ontmoeting, uitwisseling, discussie en analyse.” Sterk vindt de commissie “dat Framer Framed kiest voor ‘unlearning’: het ontleren van bepaalde vormen van kennis en van vaak onbewuste manieren van denken en doen.”

De commissie beoordeelt de bijdrage aan diversiteit en inclusie als zeer goed. Volgens de commissie “valt Framer Framed haar visie op diversiteit en inclusie overtuigend samen met haar artistieke werkwijze(
) Framer Framed heeft aandacht voor alle aspecten van diversiteit en inclusie en voor alle gemarginaliseerde groepen.” Daarnaast heeft de commissie er veel waardering voor “dat Framer Framed vooral met de activiteiten in Molenwijk een bijdrage levert aan de sociaal-economische kansengelijkheid en openstaat voor en samenwerkt met buurtbewoners en buurtinitiatieven.”

De commissie stelt vast “dat het hele plan leest als een overtuigend, concreet en realistisch plan van aanpak voor diversiteit en inclusie(
) Doordat de organisatie zich openstelt voor en meewerkt met de buurt en buurtinitiatieven, actief is op scholen en jongeren ontwikkelmogelijkheden biedt, trekken de activiteiten een zeer gemĂȘleerd publiek. De commissie heeft er waardering voor dat Framer Framed zich zo openstelt en zichzelf daarmee verzekerd van een divers publieksbereik.”

Vanwege de groei die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, vindt de commissie een verhoging van de subsidie op zijn plaats. De commissie adviseert de aanvraag van Framer Framed gedeeltelijk te honoreren met een bedrag van €500.000 per jaar.

Wij danken al onze bezoekers – en onze Framer Framed Vrienden in het bijzonder – voor de warme steun en toewijding, evenals ons geweldige team, onze vrijwilligers en community en alle betrokkenen die onze missie mede mogelijk maken.

We willen alle andere instellingen feliciteren die mooi nieuws hebben gekregen en leven mee met organisaties voor wie het een teleurstelling was. Een grote hoeveelheid presentatie-instellingen belandde onder de zaaglijn. Zij werden positief beoordeeld, maar kregen geen of slechts een deel van hun aangevraagde bedrag. We zetten ons actief in binnen diverse netwerken om bij de gemeente te pleiten voor een groter budget voor onze sector.

Het volledige advies is hier te vinden.



Art economy /

Magazine