Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

22 nov 2016 – 20:00

Traveling Feet: een gesprek over kunst en migratie

Framer Framed organiseert samen met Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur (Maastricht) het programma “Traveling Feet – een gesprek over kunst en migratie” – een avond gewijd aan de aandacht voor migratie binnen het culturele veld.

Migratie lijkt het onderwerp te worden van het begin van de 21e eeuw. Nooit eerder verlieten zoveel mensen hun thuisland op zoek naar een beter leven. Ook binnen het culturele domein is er veel aandacht voor deze ontwikkelingen. Maar hoe verhoud je je als kunstenaar, programmamaker, curator of journalist tot dit onderwerp? Welke vorm kies je? Wat wil je teweegbrengen en bij wie? En lukt dat? In een gesprek onder leiding van … spreken drie culturele initiatieven met elkaar en het publiek over hun praktijk en de (soms ethische) uitdagingen die ze tegenkomen.

Deelnemende partijen:
• Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur en de tentoonstelling “The Measure of our Traveling Feet” – Curatoren Claire van Els & Laura Mudde
De internationale groepstentoonstelling The Measure of our Traveling Feet richt zich op de sociale en culturele betekenis van migratie. Wat brengt de wereld aan de andere kant van de grens, en hoe verandert met het reizen verleden en identiteit? Nieuwe en bestaande kunstwerken geven een beeld van een maatschappij die door migratie wordt gevormd.
www.marres.org

• De AsielzoekmachineEefje Blankenvoort & Laura Verduijn
Het crossmediale project De Asielzoekmachine onderzoekt het Nederlandse asielbeleid. Hoe werkt het? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? Het project omvat een webdocumentaire, radio- en tv-documentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten in het land.
www.asielzoekmachine.nl

• Stichting De Werkelijkheid en het project ‘Ondertussen in de Spaarndammerbuurt’ – Senad Alic & Nosrat Mansouri
Het project ‘Ondertussen in de Spaarndammerbuurt’ vangt verhalen en maakt kunst. Op deze manier creëren ze ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners, ondernemers en kunstenaars in de Spaarndammerbuurt. Ze verwelkomen in het bijzonder de toekomstige bewoners van het asielzoekerscentrum in Amsterdam Houthaven.
www.werkelijkheid.comMigratie /