Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

15 mrt –
15 apr 2015

Expositie: Kijk eens over het water!

Opening vrijdag 5 juni 2015, om 15.45 Data tentoonstelling 5 – 11 juni 2015 Openingstijden 14.00 – 22.00 uur Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin Entree gratis


Jongeren uit Amsterdam Noord en Brooklyn, New York ontmoeten elkaar in bijzonder fotografieproject van Foam
Op 5 juni opent een bijzondere tentoonstelling bij Framer Framed. FOAM organiseerde samen met The Red Hook Labs een fotografische uitwisseling tussen jongeren uit Amsterdam Noord en Brooklyn, New York. In het uitwisselingsproject Kijk eens over het water! maakten zij kennis met de kracht van fotografie en ontmoetten ze leeftijdsgenoten buiten de grenzen van hun eigen land. In maart en april 2015 volgden de tieners (15/16 jaar) tegelijkertijd een workshopreeks bestaande uit zes fotografielessen. Door elkaar videoboodschappen te sturen en het volgen van dezelfde lessen maakten zij kennis met fotografie én met elkaar. Het resultaat van dit project is een tentoonstelling met het werk van beide groepen, te zien in zowel Amsterdam, bij Framer Framed, als New York.

Simultane workshops
Brooklyn en Amsterdam Noord zijn allebei stadsdelen die een bijzondere plek innemen in de geschiedenis van deze wereldsteden en waar momenteel belangrijke ontwikkelingen gaande zijn. Beiden zijn door water gescheiden van het centrum van de stad. De stedelijke ontwikkeling voltrekt zich op beide plekken in een vlot tempo. Zowel Amsterdam Noord als Brooklyn hebben een geschiedenis van industrie, maar zijn de laatste jaren ontdekt door de hippe en creatieve stadsbewoner. Beide zijn het multiculturele stadsdelen, maar ook gebieden waar de ‘authentieke’ New Yorker of  Amsterdammer in grote getale te vinden is.

Eigen omgeving
Het programma bestond uit zes actieve fotografieworkshops en een feestelijke afsluiting met een tentoonstelling op beide locaties. De thema’s van de workshops richtten zich op de directe leefomgeving van de jongeren en sluiten zo aan bij hun belevingswereld. Er is bewust gekozen voor een positieve insteek, de jongeren fotografeerden hun favoriete plekken, mensen en objecten. Op deze manier vond er een uitwisseling plaats die hen op een luchtige manier liet kennismaken met de overeenkomsten en verschillen tussen de landen. Door deze gerichte fotografieopdrachten werden de jongeren daarnaast gestimuleerd na te denken over zichzelf, over de plek waar ze wonen en over de mensen die voor hen belangrijk zijn. In Amsterdam Noord werkte Foam samen met de jongeren van de Nieuwe Havo. In Brooklyn werkte The Red Hook Labs samen met jongeren van de Summit Academy.

Kennismaken
Door tegelijkertijd te werken aan dezelfde fotografieopdrachten maakten de jongeren kennis met leeftijdsgenoten in de eigen buurt én in een ander land. Hierdoor ontdekten ze verschillen en gelijkenissen tussen de eigen cultuur en die van jongeren elders in de wereld. De leerlingen in Amsterdam Noord oefenden tijdens het project tevens hun Engelse spreek- en leesaardigheid. Gedurende het project hadden de jongeren contact door elkaar videoboodschappen te sturen en iedere les elkaars foto’s te bekijken.

OPENING
In Brooklyn, New York opent de tentoonstelling Kijk eens over het water! op woensdag 3 juni bij the Red Hook Labs.

Bij Framer Framed vindt de opening van dezelfde tentoonstelling plaats op vrijdag 5 juni. De tentoonstellingsruimte is dan open vanaf 15.45 uur en wordt om 16.00 uur officieel geopend door Sabine Gimbrère (Director of the International Office, Gemeente Amsterdam). De tentoonstelling is vanaf dan bij ons te zien tot en met donderdag 11 juni.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.Educatie / Fotografie /