Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Modeschoot - 100% Heerlen naar aanleiding van Het Jaar van de Mijn (2015) Foto: Luclodder Fotografie

6 Jul –
14 Jul 2015

Pop-up Shop: MIJNshop, MIJNcollectie tijdens Amsterdam Fashion Week

Datum 6 – 14 juli 2015: MIJNshop & MIJNcollectie open van 14.00 – 22.00 uur 8 juli: speciaal programma, van 12:00 – 22.00 Locatie IJzaal in de Tolhuistuin Reserveren event 8 juli: reserveren@framerframed.nl


6-14 juli: MIJNshop & MIJNcollectie
Voor het Jaar van de Mijnen presenteren drie jonge Zuid-Limburgse ontwerpers, Linda FriesenEbby Port en Gabriel Guevara, hun hedendaagse versie van de mijnwerkerskleding, gelijktijdig met Amsterdam Fashion Week. De MIJNcollectie bestaat uit vijf unieke haute couture ontwerpen en een prêt-à-porter lijn. Alle stukken zijn een interpretatie van de voormalige mijnwerkerskleding en geïnspireerd op één van de culturele gemeenschappen die in de mijnen werkten (Italië, Polen, Slovenië, België, Duitsland, Hongarije, Marokko, Spanje en Friesland). In elke ontwerp staat een andere culturele erfenis centraal. Jongeren van leerwerkbedrijf 100% Heerlen gingen met een vereenvoudigd commercieel ontwerp aan de slag en maakten 10 stuks die te koop worden aangeboden in de tijdelijke MIJNshop die bij Framer Framed in de Tolhuistuin zal neerstrijken van 6-14 juli.

Openingstijden: 14.00-22.00
Locatie: de Ijzaal in de Tolhuistuin

MIJNshop & MIJNcollectie, is georganiseerd door Framer Framed en Schunck* in het kader van Amsterdam Fashion Week en de presentatie van de MIJNcollectie. Voor meer informatie zie: http://schunck.nl8 juli:
Aansluitend programma over mode, identiteit en duurzaamheid
Mode leeft op straat, in de media en in vele facetten van onze maatschappij. Met onze kledingkeuzes vertellen we verhalen over wie we zijn. Tijdens MIJNshop & MIJNcollectie wordt op 8 juli bij Framer Framed een speciaal programma georganiseerd over mode, identiteit en duurzaamheid. Deze kwesties zullen zowel op een actieve als reflectieve manier benaderd worden.

14:00 – 17:30: Doe-middag met de jongeren van 100% Heerlen: het bedrukken van ‘mijnwerkerstextiel’.
19.00 – 22.00 uur: Panel gesprek met o.a. stylist Majid Karrouch en Willa Stoutenbeek (W. Green) en Ikram El Messaoudi over de verhouding tussen kleding en identiteit. Ook de ontwerpers van de MIJNcollectie, Linda Friesen, Ebby Port en Gabriel Guevara, nemen deel aan het gesprek en zullen vertellen over hun ontwerpen.

Van 14.00 to 17:30 gaan een aantal jongeren van 100% Heerlen in de tentoonstellingsruimte aan de slag om samen met bezoekers, ‘mijnwerkerstextiel’ te bedrukken. Vervolgens zijn van 19.00 tot 22.00 o.a. Willa Stoutenbeek (W. Green), stylist Majid Karrouch en ontwerper/illustrator Ikram El Messaoudi uitgenodigd om te spreken over de verhoudingen en wisselwerkingen tussen mode, identiteit, omgeving en verleden. Deze onderwerpen zullen belicht worden vanuit de achtergrond van de verschillende sprekers en het (interculturele) Limburgse mijnverleden dat ten grondslag ligt aan de MIJNcollectie. Daarbij staan de volgende vragen centraal: Wat is de relatie tussen kleding en identiteit? Hoe beïnvloed de multiculturele samenleving nieuwe trends? In hoeverre wordt mode gebruikt als manier om de eigen- en collectieve identiteit uit te dragen? Op welke wijze dienen omgeving en verleden als inspiratie? De ontwerpers van de MIJNcollectie, Linda Friesen, Ebby Port en Gabriel Guevara, zijn ook aanwezig en zullen meer vertellen over hun ontwerpen, die te zien zijn in de Pop-up Shop t/m 14 juli. Léon Kruijswijk van Framer Framed zal het gesprek modereren.

Locatie: De Ijzaal in de Tolhuistuin, (links naast Framer Framed)
Reserveren via: reserveren@framerframed.nlExtractivisme /

Exposities


Expositie: Koempels

Een expositie over de sporen van het Limburgse mijnbouwverleden in de hedendaagse kunst, samengesteld door Lene ter Haar