Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Chains - Stadsbank Van Lening

17 jan 2023
19:30 - 21:30

Lancering: CHAINS Podcast

MacGuffin magazine presenteert CHAINS, een podcast gemaakt door Alix de Massiac waarin de Stadsbank van Lening, de lommerd van de gemeente Amsterdam, onder de loep wordt genomen. In vijf korte delen verkent CHAINS middels gesprekken met klanten en werknemers het wel en wee van de Stadsbank van Lening en de sieraden die daar worden verpand en verkocht. Voor én achter de schermen spelen goud en sieraden een grote rol in de levens van de geïnterviewden.

MacGuffin magazine stelt elk nummer één object centraal, voor de liefhebber van het uitzonderlijke én alledaagse. In CHAINS doet de Stadsbank van Lening dienst als object en vormt de aanleiding om maatschappelijke thema’s als schuld, verlies en schaamte te bespreken. Dit gebeurt aan de hand van een uitzonderlijke belening voor miljoenen guldens van de Romanov collectie in de jaren tachtig en een alledaagse gouden ketting met Zirconia hanger voor veertig euro in 2022.

Nu de Stadsbank van Lening na ruim 400 jaar zal vertrekken uit haar oorspronkelijke locatie aan de Nes is het een uitgelezen moment om een portret te schetsen van deze historische instelling die tracht op ethische wijze bij geldnood bij te springen. Van graan en tabak tot muziekinstrumenten en telefoons: alles wat enigszins waarde had, heeft de Stadsbank van Lening in onderpand gehad.

Op dinsdag 17 januari 2023 vindt bij Framer Framed de lancering plaats van CHAINS. De podcastserie, het opmerkelijke verhaal van de Stadsbank en het verpanden in de populaire cultuur, wordt verder uitgewerkt en besproken door podcastmaker Alix de Massiac en door Marijke Carasso-Kok, auteur van een boek over de geschiedenis van de Stadsbank. Leer meer over deze bijzondere plek. Ten behoeve van wie, en wat is de waarde ervan binnen de sociaaleconomische infrastructuur van Amsterdam?

Money is life. Stay alive.

Dit evenement is verplaatst van 24 november naar 17 januari 2023. De aanvangstijd van het evenement is veranderd in 19:30 uur. Onze excuses voor het ongemak.Book Launch /