Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Het Huis Utrecht

Het Huis Utrecht begeleidt en stimuleert theatermakers in hun ontwikkeling, zowel in artistiek onderzoek als op zakelijk gebied. Het Huis Utrecht verbindt theatermakers met publiek, kunstprofessionals en collega theatermakers en -instellingen.

Wij vinden de rol van kunstenaars van onschatbare waarde voor de maatschappij en geloven dat kunst ons een andere kijk op de werkelijkheid biedt.

Het Huis Utrecht is een makershuis waarin de ontwikkeling van de podiumkunstenaar centraal staat: in vraag, in onderzoek, in ontwikkeling en in presentatie. Het Huis vertrekt vanuit de maker en ontwikkelt vanuit daar haar inhoudelijke programma: de vorm van en begeleiding binnen de residenties, de ontmoeting tussen makers onderling, tussen makers en professionals en tussen makers en publiek. Ons open huis met café is essentieel om bovenstaande te kunnen faciliteren. De verhuur van ons pand is vanuit ondernemerschap onlosmakelijk verbonden aan de ontwikkeling van makers en programma. De makers verbonden aan onze organisatie werken (meestal) buiten de traditionele context van de theaterzaal: buiten de zaal zoeken zij vormen waarin zij het publiek actief meenemen, vanuit een ander perspectief laten kijken en deelgenoot maken van hun werk. Dit werk trekt naast professioneel publiek (studenten en collega-instellingen) een nieuwsgierig publiek dat een voorstelling opzoekt buiten de kaders van traditioneel theater.

Het Huis Utrecht komt voort uit Huis a/d Werf en bestaat sinds 1 januari 2013 in haar huidige vorm. Het Huis Utrecht is lid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK).