Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Raquel van Haver

Raquel van Haver (Bogotá, Colombia) is een Nederlandse kunstenares. Ze woont en werkt in Amsterdam. In 2012 studeerde ze af van de HKU, Fine Arts departement, Utrecht.

Raquel van Haver’s schilderijen bieden snapshots van het dagelijkse leven, regelmatig vanuit haar eigen buurt in het Zuid-Oosten van Amsterdam. Haar interesse ligt in etniciteit en identiteit, geïnspireerd door de aanwezigheid van Afrikaanse, Westerse, Caribische en Latijn Amerikaanse culturen in de diaspora. De schilderijen worden rauw en masculien bevonden, monumentaal en energiek, of donker en onheilspellend. Onderhandelingen tussen ‘zelf’ en ‘ander’ verschijnen als terugkerend thema. Haar werk behandelt ook de druk resulterend vanuit maatschappelijke eisen en onomstreden percepties. Oppervlakte en subject zijn samengevoegd tot hevig getextureerde composities door dikke lagen olieverf op jute te gebruiken, naast het combineren van houtskool, klei, gips, kranten en as. De narratieven die overgebracht worden zijn herkenbaar, maar op hetzelfde moment slagen ze erin een nieuwe, uitnodigende ervaring van onverwachte tegemoetkomingen te creëren.

Van Haver droeg bij aan groepsexposities bij Fiesta del Fuego, Santiago de Cuba, Cuba (2014), Kers Gallery (2014), CBK Amsterdam (2015), Sanquin, Amsterdam (2015) en Framer Framed, Amsterdam (2015). RaQuel van Haver had solo-presentaties bij Sanquin, Amsterdam (2014), Galerie 23, Amsterdam (2014), Jackbell Gallery, London, UK (2015) en het Stedelijk Museum, Amsterdam (2018).

Van 25 november 2018 t/m 7 april 2019 had Raquel van Haver een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam onder de titel Raquel van Haver, Spirits of the Soil.

In 2012, 2013 en 2016 werd ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, die uiteindelijk in 2018 aan haar werd uitgereikt. In 2017 won Van Haver De Scheffer prijs, de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling in het Dordrechts Museum. In 2019 ontving Van Haver de Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste cultuurprijs van de hoofdstad.


Exposities


Works by Antonio Jose Guzman

Expositie: Ancestral Blues - Return to the State of L3

Een onderzoek naar een hybride transatlantische cultuur, samengesteld door curator Vincent van Velsen