Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Nora Wompi

Nora Wompi

Nora Wompi (geboren 1935 in Lilparu) leefde een nomadisch leven tot haar twintiger jaren. Deze traditionele levenstijl was zwaar, vooral tijdens het droge seizoen. Een aantal jaar woonde ze in de Balgo Hills gemeenschap, een katholieke missie op de grens met Kimberly. Op het moment woont ze in de Kunawarritji gemeenschap met haar familie. Ze schildert in gewaagde penseelstreken en kleuren om haar connectie met haar thuisland af te beelden. Haar kunst is deel van een artistieke stijl die ontwikkeld is nadat Aboriginal kunstenaars acryl verf en canvas begonnen te gebruiken. Haar stijl, geïnspireerd door het traditionele ‘punt en lijn’ schilderen van nomadische Aboriginal kunst heeft zich ontwikkeld tot beelden die doen denken aan abstracte expressie, maar gegrond in haar thuiscultuur en ervaringen.

Wompi’s werk is beide nationaal en internationaal geëxposeerd. Ze heeft ook verschillende kunst awards gekregen, inclusief Western Australian Indigenous Art Award van de Gallery of WA in 2014, en 24th National Aboriginal en Torres Strait Islander Art Award, Museum and Art Gallery of the Northern Territory, Darwin in 2007. Haar werk wordt in collecties zoals Art Gallery of New South Wales, National Gallery of Victoria, National Museum of Australia, The Laverty Collection gehouden.

In 2017 neemt ze deel aan de groepsexpositie In the future everything will be as certain as it used to be bij Framer Framed (16 maart t/m 23 april).


Exposities


Expositie: In the future everything will be as certain as it used to be

Expositie in samenwerking met het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), dat in 2017 na zestien jaar de deuren moet sluiten, samengesteld door Georges Petitjean