Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Margo Neale, Framer Framed, AAMU, Blak on Blak

Margo Neale

Margo Neale is Senior Research Fellow van de NMA (National Museum of Australia) en eerste adviseur van de directeur van Autochtone Zaken. Ze is ook adjunct Professor in het Centrum voor Autochtone Geschiedenis van de Australian National University.

Neale is van autochtone komaf uit Queensland. Ze heeft vele publicaties op haar naam staan: co-editor van The Oxford Companion to Aboriginal and Torres Strait Islander Art & Culture; Urban Dingo: the Art and Life of Lin Onus and Emily Kame Kngwarreye – Alhalkere –Paintings from Utopia 1986; Emily Kame Kngwarreye: Utopia: the genius of Emily Kame Kngwarreye 2008. Neale is een onderscheiden curator onder meer als Senior Curator bij de Queensland Art Gallary in de jaren ’80 en ’90. Waar ze grote aantallen grote exhibities beheerde en werkte als belangrijk teamlid aan de Asia Pacific Triennials.

Sinds zij haar positie bij de NMA in Canberra heeft aanvaard, werkte Dr. Neale samen met de Australian National University’s Centre for Cross Cultural Research aan projecten waaronder Art & Human Rights in the Asia-Pacific: The limits of Tolerance; Unsettling history: Australian Indigenous modes of historical practice; en The other within, examining Indigenous and multicultural displays in contemporary museums.

Neale werkte als curator van de expositie van schilderijen van Emily Kame Kngwarreye. Deze expositie die in 2008 in Osaka en Tokyo aandeed is de grootste en meest veelomvattende expositie van een individuele kunstenaar die internationaal rondreisde vanuit Australië. Een film, Emily in Japan werd gemaakt van dit project. Het is het making off verhaal van deze monumentale expositie, met alle complexe uitwisselingen van verschillende culturen die daarbij kwamen kijken -van de Rode Woestijn waar Emily woonde tot de Natianal Museum in Canberra waar de expositie werd beheerd en de elitaire kunstwereld in Japan.


Agenda


De eigen blik - Blak on Blak
Blak on Blak - lezing van Australische blak kunst, mythes en realiteit in percepties van hedendaagse inheemse praktijken.

Magazine