Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Luis Roldán in front of his work 'Permutados' on display at Framer Framed (2019)

Luis Roldán

Luis Roldán (Calí, Colombia, 1955) is formeel geschoold als architect, ziet zichzelf vooral als een schilder die groot belang hecht aan de rol van de ambachtsman, het materiaal en het ambacht in het artistieke proces.

De thema’s van zijn werken draaien rond tijd, ruimte en de bekende huiselijke omgevingen van Calí, Bogotá en New York. Er is elegantie maar ook gevaar. Hij zit op het puntje van een emotioneel scheermes. Roldán exposeert al meer dan dertig jaar nationaal en internationaal. Hij ontving twee belangrijke prijzen voor beeldende kunst in Colombia; de national exhibition of artists in 1996 en de Luis Caballero prijs in 2000.

Zijn werk, Permutados (2005) verwijst naar de afwezigheid van het lichaam. Hij construeert een beeld van voorzichtig gescheurde lakens zwart gemaakt met grafiet. Het grafiet en en de losse draden van het gescheurde laken dragen bij aan de sensualiteit, drama en spanning. Metaforisch duiden de zwartgeblakerde lakens op een verontrustend beeld van de cyclus van leven en dood en de censuur van de mogelijkheid om te dromen en te verlangen.

Roldán was te zien als onderdeel van de expositie HERE/NOW bij Framer Framed, Amsterdam (2019)

Hij woont en werkt tussen New York en Bogotá


Exposities


Expositie: HERE/NOW - Current Visions from Colombia

Hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia, samengebracht door Carolina Ponce de León