Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ibrahim Abumsmar, courtesy of edgeofarabia.com

Ibrahim Abumsmar

Ibrahim Abumsmar is een beeldend kunstenaar en een fotograaf, geboren in 1976 in Saoedi-Arabië. Hoewel hij initieel een succesvolle atleet was, besloot Abumsmar zich te wijden aan een carrière in de kunst en fotografie. Hiervoor volgde hij diverse cursussen over uiteenlopende onderwerpen, onder andere schilderkunst, design, beeldhouwkunst, fotografie, kalligrafie en interieur architectuur. Hij studeerde aan Beit Alt-Ghouri en aan de Helwan Universiteit in Caïro, Egypte.

Abumsmar recreëert in zijn kunst alledaagse objecten als sculpturen om de essentie van hun identiteit te bevragen. Hij onderzoekt de bruikbaarheid van gefabriceerde objecten en gaat na welke invloed deze objecten hebben op het leven van mensen op een praktisch niveau. Zijn minimalistische beeldhouwwerken bevatten daardoor een sterk sociopolitiek karakter. Het werk van Abumsmar is te zien geweest op meerdere internationale tentoonstellingen in Saoedi-Arabië, Dubai, Qatar, Italië en Istanbul. De kunstenaar heeft ook deelgenomen aan een artist-in-residency bij de Cité des Arts in Parijs.


Exposities


Expositie: Crisis of History #3 - Beyond History

Het derde en laatste deel van het drieluik met hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten, Iran en de diaspora. Samengesteld door Robert Kluiver en Elham Puriyamehr