Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Djambawa Marawili

Djambawa Marawili (geboren 1953) is leider van de Madarrpa gemeenschap, met senior ceremoniële verantwoordelijkheden in zijn gemeenschap van Yirrkala en over heel Arnhem Land, waar hij geboren is. Hij is ook een kunstenaar wiens werk sterk is gegrond in traditie.

Marawili heeft veel exposities in Australië gehad sinds 1984. Hij kreeg voor het eerst mainstream succes als de winnaar van de 1996 Telstra National Aboriginal and Torres Strait Islander Art award Best Bark Painting Prize. Djambawa’s werk wordt gehouden in veel belangrijke publieke en private collecties waaronder Art Gallery and Museum, Glasgow, Scotland; Art Gallery of Western Australia, Perth; JW Kluge Collection, Virginia, USA; National Gallery of Australia, Canberra; National Gallery of Victoria, Melbourne; President of India Art Collection; National Maritime Museum, Sydney; Northern Territory Supreme Court, Darwin; Art Gallery of New South Wales, Sydney; Holmes a Court Collection en Queensland Art Gallery, Brisbane.

Naast zijn verantwoordelijkheden als leider van zijn mensen en kunstenaar, was Marawili directeur en later voorzitter van de Association of Northern and Kimberley Aboriginal Artists Association 1997-2014 en voorzitter van Buku-Larrnggay Mulka Centre 1994 – 2000 (het kunstcentrum in north-east Arnhem Land). In 2004 werd hij benoemd tot de Australia Council ATSIA Board. Hij verkreeg een tweejarige Fellowship van de Australia Council in 2003. Ook is hij voorzitter van ANKAAA en de afgevaardigde van de Northern Land Council. Hij werkt met de Northern Land Council terwijl hij ANKAAA representeert.

In 2017 neemt hij deel aan de groepsexpositie In the future everything will be as certain as it used to be bij Framer Framed (16 maart t/m 23 april).


Exposities


Expositie: In the future everything will be as certain as it used to be

Expositie in samenwerking met het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), dat in 2017 na zestien jaar de deuren moet sluiten, samengesteld door Georges Petitjean