Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Carlos Villalón

Carlos Villalón

Carlos Villalón (Santiago, Chili, 1965) is een fotojournalist. In 2000 begon hij een lange termijn project met focus op de cocaplant. In het zuiden van Caqueta, Colombia, bezocht hij telers afhankelijk van de plant.  Dit project werd in het tijdschrift National Geographic gepubliceerd in 2004. Sindsdien vormt de cocaplant en cocaine een centraal thema in zijn werk. Wat voor hem interessant is, is dat deze plant krachtig is dat het mensenlevens beïnvloedt.

Momenteel werkt hij aan een boek over de coca plant in heel Amerika. Van inheemse culturen in Zuid Amerika waar de plant als heilig wordt beschouwd tot aan de boeren die cocaine produceren in ruil voor wc-papier of sex in een louche bar tot aan de gevaarlijke gebieden in Mexico en de gebruikers in Noord Amerika waar de drugs oorlog een excuus is om mensen de gevangenis in te sturen.

Villalón werkte in opdracht voor publicaties en organisaties zoals de New York Times, National Geographic, Time, Newsweek, Colors, Outside, Terra Mater, VG, CNN International, Univision, The Washington Post en The Wall Street Journal. In 2019 was hij onderdeel van de tentoonstelling HERE/NOW bij Framer Framed, Amsterdam

Hij wordt vertegenwoordigd door Redux Pictures in New York City en woont en werkt in Bogotá, Colombia

www.villalonsantamaria.com


Exposities


Expositie: HERE/NOW - Current Visions from Colombia

Hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia, samengebracht door Carolina Ponce de León