Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ananya Jahanara Kabir

Ananya Jahanara Kabir is hoogleraar Engelse literatuur, het Department of English aan King’s College London. Ze was de winnaar van de Infosys Prize for the Humanities in 2018, en de Humboldt Research Prize van de Alexander van Humboldt Foundation, Duitsland, in 2019. Momenteel werkt ze aan creolisering als historisch proces en culturele theorie, en de toepasbaarheid daarvan op India.

In mei 2020 was ze samen met schrijver Ari Gautier medeoprichter van het meertalige online cultuurplatform le thinnai kreyol. Het platform promoot hun gedeelde visie voor een pluriform en gecreoliseerd India. Ari en Ananya onderzoeken de historische basis voor deze visie in de transoceanische relaties die zijn ontstaan door de handels- en kolonisatieondernemingen van de Europeanen en de wederzijdse impact van deze en eerdere commerciĆ«le en transculturele circulaties, met name in de wereld van de Indische Oceaan. GeĆÆnspireerd door de creolisering zelf, ontwerpen zij collaboratieve methodologieĆ«n voor de niet-hiĆ«rarchische verspreiding van kennis binnen en buiten het academische publiek. Over hun project is geschreven in gedrukte en online media, en ze zijn uitgenodigd om het te presenteren aan academisch en populair publiek wereldwijd.

Ze is spreker en organisator van een reeks evenementen voor Atelier KITLV, een samenwerking tussen Framer Framed en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en CaraĆÆbische Studies (KITLV).


Agenda


Atelier KITLV: Kreyol Warung
le thinnai kreyol presents an evening of creole commensality and conviviality
Atelier KITLV: Zouk is Medicine
Online gesprek met Ari Gautier, Ananya Jahanara Kabir, Jocelyne Beroard & Bonaventure Ndikung
Atelier KITLV: Kucini, kallu, kakkus - Creolising India Across the Oceans
De creolisering van India over de oceanen heen

Magazine