Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Alanna Lockward

Alanna Lockward

Alanna Lockward (1961-2019) is een auteur, criticus en een zelfstandige curator. In 1988 werd ze benoemd tot directeur van de International Affairs at Museo de Arte Moderno in Santo Domingo. Ze is oprichter van de Art Labour Archives, een cultureel platform dat sinds 1996 verantwoordelijk is voor kunstevenementen en tentoonstellingen in de VS, het Caribisch gebied, Europa en Afrika.

Daarnaast is ze general manager van het Transnational Decolonial Institute. Haar project BE.BOP met edities in 2012, 2013 en 2014 werd in samenwerking met Allianz Kulturstiftung gepresenteerd in het Ballhaus Naunynstrass in Berlijn, het Nikolaj Kunsthal in Copenhagen en bij Framer Framed in Amsterdam.

Lockward studeerde aan de Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco in Mexico. Haar MA ontving ze aan het Institute for Art in Context. Als gastdocent doceerde zij critical race theory, decolonial aesthetics en Black feminism aan de Humboldt Universität zu Berlin, de Roosevelt Academy van de Universiteit Utrecht, het Transart Instituut, de Universiteit van Warwick en aan de Goldsmiths University of London.

Ze nam deel aan verschillende juries. In 1996 was ze lid van de selectiejury voor het XX Bienal Nacional de Artes Visuales in Santo Domingo en in 2011 zat ze samen met Gerardo Mosquera en Carlos Acero in de award jury van ditzelfde evenement. In 2006 was ze met Paulo Hernkenhoff en Santiago Olmo jurylid voor het Quinta Bienal de Artes Visuales del Istmo Centroamericano. Lockward was als adviseur betrokken bij éptima Bienal de La Habana (2000), IV Caribbean Biennial (2001) en bij verschillende baanbrekende exposities zoals Políticas de la Diferencia: Arte Iberoamericano Fin de Siglo (2000), Visa oder die Verhinderung des Reisens (2003) en Global Feminisms (2007).

Alanna Lockward is de auteur van Apremio: Apuntes sobre el pensamiento y la creación contemporánea desde el Caribe en ze is co-auteur van Vídeo en Latinoamérica: Una visión crítica en Arte Contemporáneo Dominicano. Haar essays en artikelen zijn gepubliceerd in Savvy Journal, Arte Contexto, Art Nexus, Cariforum, Archipiélago, ARCONOTICIAS en Atlántica.

Ze is bekroond door Allianz Kulturstiftung, the Danish Arts Council en de Nordic Council of Ministers.


Agenda


BE.BOP 2014 - Spiritual Revolutions & 'The Scramble for Africa'
Samengesteld door Alanna Lockward.
Close Encounters of the Caribbean Kind II. Over dekoloniale esthetiek en Europese zwartheid
Lezing en rondetafel discussie rond de expositie Who is more sci-fi than us?

Magazine