Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

herman de vries - basic values (2016). Foto: Michiel Landeweerd / Framer Framed
herman de vries - basic values (2016). Foto: Michiel Landeweerd / Framer Framed
herman de vries - basic values (2016). Foto: Michiel Landeweerd / Framer Framed
herman de vries - basic values (2016). Foto: Michiel Landeweerd / Framer Framed
herman de vries - basic values (2016). Foto: Michiel Landeweerd / Framer Framed

26 mrt –
17 apr 2016

Expositie: herman de vries / basic values

Framer Framed presenteert de tentoonstelling basic values (2016) met werk van de Nederlandse kunstenaar herman de vries. De expositie, samengesteld door curator Roel Arkesteijn, toont een selectie sculpturen en installaties die reeds op de Jakarta’s Biënnale van 2015 te zien waren. De installatie benadrukt de rijkdom van de culturele en biologische diversiteit van Indonesië, door het tentoonstellen van een selectie natuurlijke materialen en objecten uit het Indonesische landschap.

De in 1931 te Alkmaar geboren herman de vries is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie en wordt gezien als een pionier op het gebied van de ecologische kunst. Dankzij zijn achtergrond in de tuinbouw en zijn ervaring als natuurwetenschapper heeft hij een uniek oeuvre gecreëerd waarin kunst, wetenschap en filosofie naast de dagelijkse werkelijkheid geplaatst worden. In 2015 kreeg was er wereldwijd volop aandacht voor zijn werk, toen hij Nederland vertegenwoordigde in de 56e Venetië Biennale met de tentoonstelling to be all ways to be.

herman de vries begon zijn artistieke carrière in de jaren vijftig. In de jaren zestig maakte hij zijn witte schilderijen en witte boeken. In die periode was hij ook actief betrokken bij de tentoonstellingen en publicaties van de internationale ZERO-beweging. Vanaf de jaren 70 begon de natuur een belangrijke rol te spelen in zijn werk. In 1975 kwam hij tot het inzicht dat natuurverschijnselen en -processen an sich, zonder menselijke interpretatie, al fysieke en autonome kunstwerken vormen, die hij als kunstenaar wilde gaan uitlichten en tonen.

HERMAN_DE_VRIES_500_25

HERMAN_DE_VRIES_500_30

Hoewel de vries altijd geïnteresseerd is geweest in de Indonesische cultuur en natuur, is hij nooit zelf naar Indonesië afgereisd. Rond 1947 werd hij opgeroepen om te dienen tijdens de zogenaamde ‘politionele acties’, maar hij weigerde, omdat het volgens de vries ‘ongepast [is] om een land te bezetten zo kort na de Tweede Wereldoorlog’. In 2015 deed zich de mogelijkheid voor om in samenwerking met Roel Arkesteijn deel te nemen aan de Jakarta Biënnale met ‘basic values’. Deze tentoonstelling, in opdracht van het Erasmus Huis te Jakarta, Indonesie is nu ook in de Nederlandse context te zien bij Framer Framed.


De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij bijdragen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Kebun Raya Bogor (de botanische tuin in Bogor, Indonesië). Zoals altijd bedankt Framer Framed ook het Mondriaan Fonds en de Tolhuistuin voor structurele steun.

Van 12 juni tot en met 4 september 2016 is de tentoonstelling in licht gewijzigde vorm te zien bij Museum De Domijnen in Sittard.

Foto’s: Michael LandeweerdIndonesië / Ecologie /

Agenda


Een gesprek met fotograaf en onderzoeker Marjolein van Pagee
Onderzoek over de politionele acties van Nederland in Indonesië; de Nederlandse militaire interventies gedurende de Indonesische Nationale Revolutie.
We Are Public-rondleiding
Rondleiding door Roel Arkesteijn voor We Are Public-leden door de expositie 'basic values'.

Netwerk


Roel Arkesteijn

Curator

Magazine