Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Photo: Marie Hudelot, Heritage

25 May –
19 Sep 2017

Expositie: Heritage

Framer Framed presenteert: Heritage, een tentoonstelling met werk van fotograaf Marie Hudelot (Parijs, 1981). Deze tentoonstelling is te zien in de gangen van de Tolhuistuin, vanaf 25 mei 2017. Kunstenaar Marie Hudelot richt zich in haar werk op culturele identiteiten, waarin ze wordt gedreven en geïnspireerd door haar eigen gemengde Frans-Algerijnse afkomst. Heritage is onderdeel van een driedelige serie over identiteit, waartoe ook de series Native en Devotion behoren. Voor deze trilogie ontwikkelde de kunstenaar imaginaire archetypes, gebaseerd op de ongeschreven verhalen van haar voorouders.

De Heritage serie bestaat uit een groep symbolische portretten die gemaskerde personages laten zien, gebaseerd op Hudelot’s familie. In tegenstelling tot klassieke portretten, nemen natuur en verscheidene rituele objecten hier de plek in van het individu. Materialen als edelstenen, veren, takjes, bloemen, hoeden en decoratieve linten staan symbool voor verschillende concepten, waaronder verleiding, vrouwelijkheid, jeugd, herinnering, strijd, leven, en dood. Door te spelen met de opeenstapeling van symbolen en de veelheid aan accesoires, drukken de personages een soort stilleven-achtige totems of familiewapens uit. Doel van de kunstenaar is om hiermee te onderzoeken hoe de overlevering van erfgoed in zijn werk gaat, en om de complexiteit van familiegeschiedenissen te tonen.

Hudelot studeerde Fotografie en Media aan de Université Paris 8. Ze was finalist voor meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de HSBC Photography Prize in 2015. Haar persoonlijke werk is eerder getoond in verschillende Europese festivals en galerieën, en veelvuldig gepubliceerd in de internationale pers. Hudelot’s vroege werk begon met een verkenning van haar eigen identiteit en erfgoed, terwijl haar huidige onderzoek een bredere scope aannneemt en zich richt op contact tussen culturen over de hele wereld, waarbij de kunstenaar experimenteert met begrippen als culturele hybriditeit


Netwerk


Marie Hudelot

Kunstenaar